Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansk martyrutställning upprör: Sokrates jämförs med terrorister

En ny utställning om martyrer väcker starka känslor i Danmark.

Med "Martyrernas museum" vill konstnärsgruppen The Other Eye of the Tiger utmana föreställningen om vad det innebär att bli en martyr, bland annat genom berättelser om hjältemod och bilder på terrorister men även på historiska martyrer som Rosa Luxemburg och Sokrates.

Bland de historier som berättas finns den om de två bröder som genomförde terrorattentaten i Bryssel i mars. Att klumpa ihop dem med Luxemburg och Sokrates upprör bland andra Danmarks kulturminister Bertel Haarder som kallar utställningen "vanvettig", samt danska Tryckfrihetssällskapets ordförande Katrine Winkel Holm som kallar den "pervers", skriver Politiken.

Utställningen öppnar den 26 maj på teatern Sort/Hvid I Köpenhamn. Teaterns konstnärliga ledare Christian Lollike har tidigare väckt debatt med en pjäs om Anders Behring Breivik.