Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansforum jubilerar

När Dansforum firar 20-årsjubileum den 7 juni får även konsten och mode plats. Det blir både konstutställning och modevisning i anslutning till Röda skolan i Viksjöfors.

– Vi vill visa på den otroliga kreativitet som finns i Viksjöfors, i Ovanåkers kommun och hela Hälsingland. Alla som vill vara med och visa vad de har gjort kan anmäla sig till mig, säger Silja-Satu Kirchgaesser som driver Vändplatsen i Edsbyn där konstnärligt skapande har blivit en del av verksamheten.

Silja-Satu hör till de äldre dansarna i Viksjöforsbalettens olika grupper. I dag är det drygt 100 personer från fyra år och uppåt som är med och dansar varje vecka.

I år beräknas 200 dansare från hela världen resa till Dansforum i Viksjöfors. Hela första veckan i juni kommer det att bjudas på dans på olika platser i södra Hälsingland som Bollnäs, Söderhamn, Edsbyn och Alfta.

– Embryot till Dansforum var den lilla våravslutning som barnen i den nystartade dansskolan, där min dotter gick, hade. Det var 22 familjer som hade visat intresse för den dansskolan, säger Helena Ehrstrand.

Det var dotter Julias stora intresse för dans som var grunden för dansskolan som så småningom blev Viksjöforsbaletten för i år 25 år sedan. Dansskolan leddes då av Camilla Lucchesi.

– Den lilla våravslutningen har sedan växt till den världsfestival som Dansforum har blivit. Flera som har varit med i Viksjöforsbaletten jobbar i dag med dans. Vi har så många dansambassadörer ute i världen, säger Helena Ehrstrand.

Julia Ehrstrand jobbar i New York och återvänder till Dansforum. Även andra namn som Andreas Erbrink vid Balettakademin, Lasse Fagernäs och Katarina Jonsson kommer med grupper till sommarens dansfest.

– Vi vill visa att glesbygden är en skapande miljö. Vi vill vara en motvikt och en faktor att räkna med, säger Helena.

– Jag känner en enorm glädje inför årets Dansforum. Läget är helt under kontroll, säger Silja-Satu.