Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansen tar Julia ut i världen: "New York är ett paradis för dansare"

Så länge Julia Ehrstrand kan minnas har hon alltid älskat att dansa. När hon som fyraåring flyttade med familjen från Stockholm till Styggbo, den vackra byn intill sjön Mållången, fanns det bara en sak hon saknade – att få dansa.
Mamma Helena Ehrstrand ordnade en första dansklass och snart var Viksjöforsbaletten född. Att få dansa betyder allt för Julia som numera bor i dansmetropolen New York och drömmer om att starta ett eget danskompani.

Att dansa är att känna förväntningar och puls för att sedan uppleva energi och flow. Orden kommer från Julia Ehrstrand som lever för att dansa.

– Jag dansar nästan varje dag. Det bara blir så, säger 35-åringen.

Det är tidig förmiddag och snön vilar tungt på träden. Isen ligger tjock på sjön Mållången som är alldeles intill familjen Ehrstrands paradis i den lilla byn Styggbo, söder om Viksjöfors. Julia är i Sverige för att förnya sitt visum men så fort det är klart ska hon bege sig hem till New York igen.

– New York är ett paradis för dansare. Första gången jag åkte dit blev jag förälskad. Nu är jag helt såld. Ett år blev två år och nu har jag bott där i åtta år, säger Julia.

Läs även: Här dansar både proffs och amatörer

Till New York kommer dansare från hela världen. Julia har flera dansklasser och arrangerar ofta workshops. Då och då får hon uppdrag att koreografera. Dessutom går hon själv på lektioner så ofta hon kan.

– Många dansare har hög klass och jag upplever en härlig stämning där vi peppar varandra och inspirerar varandra. Man gläds åt andras framgångar, säger hon.

Men dansarna är många och de betalda jobben är få. Många jobbar först gratis, några minuter i strålkastarljuset på rätt scen kan förhoppningsvis på sikt ge ett betalt jobb. Julia har kämpat hårt och kan nu leva på dansen:

– Ju mer man gör, desto mer får man göra. Det är viktigt att synas för att få jobb.

Julia jobbar som frilans och ett av många dansuppdrag är att undervisa ungdomar som tidigare hamnat i kriminalitet. Andra uppdrag kan vara att hon koreograferar andra dansare som fått något uppdrag. Julia bor i en lägenhet på Manhattan med två andra tjejer. Inspirationen finns överallt i staden som aldrig sover.

– Det räcker att gå ut och promenera. Jag tittar på folk, går på konstgallerier och ser andra dansföreställningar. New York har allt, säger hon.

Dansen har följt Julia som en röd tråd i livet. När Julia flyttade med familjen från Stockholm till Styggbo fanns det bara en sak som hon saknade – att få dansa. Mamma Helena Ehstrand kontaktade dansaren Camilla Lucchesi och vips var det fler barn i Viksjöfors som ville dansa. Så småningom bildades Viksjöforsbaletten, en aktiv förening som fortfarande lockar många danssugna barn och vuxna. Varje år arrangerar Viksjöforsbaletten evenemanget Dansforum i Viksjöfors och det har blivit som en återvändarhelg för Julia. Familjen Ehrstrand har då öppnat sitt hem i Styggbo för många av Julias vänner:

– I fjol kom 17 dansare från bland annat Japan, Italien, Dominikanska republiken, Holland, och Norge och bodde här i Styggbo. Vi dansade i vår danssal och hade det trevligt. Allting avslutades med Dansforum då vi alla dansade. Det är härliga minnen, säger Julia.

Tack vare dansen har Julia fått vänner från hela världen och hon har också fått se mycket av världen. Redan efter nioårig grundskola i Alfta hade Julia siktet inställt på dansgymnasium. Det treåriga programmet läste hon på tre olika orter – Uppsala, Luleå och Stockholm.

– Syokonsulenten var inte så glad över mina flyttar, minns Julia och skrattar.

Därefter tog Julia ett sabbatsår, sedan väntade fyraårig danshögskola i Stockholm, varav ett år tillbringades i Barcelona. Av en slump åkte Julia och hälsade på en kompis i New York, och förälskelsen till staden var ett faktum.

– Där kan jag leva min dröm. Visst, det känns tryggt i Sverige med försäkringar och sånt. Skulle jag bryta ett ben så får jag nog sätta mig på första planet hem, säger hon med både ironi och allvar.

Framtiden, vad drömmer du om?

– När jag får mitt visum reser jag tillbaka. Då får jag stanna tre år i New York. Jag har en dröm om att få starta ett eget danskompani, jag skulle vilja få tid att koreografera mer. Jag vill fortsätta dansa, det är mitt liv, säger Julia Ehrstrand.

Läs även: Lyckat jubileum för Dansforum