Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansanta pensionärer släpper loss på parketten i Bergvik

Arrangemanget Dansstuga i Bergvik öppnade dörrarna för danssugna seniorer från flera orter. Seniordansen handlar om samvaro och motion i takt med musik.

Runt, runt på dansparketten på Bergviks IP går turerna under den årliga Dansstugan ordnats av PRO. Karl Brodin från PRO Faxe, berättar vilken dans som är på gång och går sedan i genom stegen, sedan bär det av.

– Det heter internationell seniordans, som görs likadant i andra länder. Och det är väl en form av folkdans eftersom den innehåller turer, säger Karl Brodin.

Läs också: 103-åriga Kerstin på seniordans

Seniordansen i Sverige har ett eget förbund, bildat 1989, som består av dansledare från hela landet. Förbundet samarbetar i sin tur med grupper i olika delar av världen. Dansstugan är ett traditionell arrangemang i Söderhamn, som då får besök av seniordansare från andra platser.

Social samvaro och motion är huvudsyftena.

– Tjusningen är att man får motion och får träffa mycket människor, att man inte bara sitter still när man blivit pensionär, säger Karl Brodin.

Läs också: Loppis med bohaget när Vargen töms

Två som instämmer är Birger Bergnman från Timrå och Britt Herrgård, Sundsvall, som pustar ut och gör sig redo för nya instruktioner om nästa dans.

– Det är danser som vi är vana vid eller så lär vi oss nya. Man far ju runt på danser så man lär ju känna varandra. Det är som en må bra-dag ungefär, säger Britt Herrgård.

– Hålla igång både hjärnan och benen, säger Birger Bergman.

Läs också: PRO-föreningarna gjorde upp i Bergvik