Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 30-tal sommarjobbare bjuder på kultur på gator och torg i Bollnäs kommun

Under många somrar har nu Bollnäs lysts upp av unga gatumusikanter och de senaste fem åren även av dansare som har uppträtt på gator och torg. I år vidgas gruppen kultursommarjobbare med konstformer som akrobatik och teater.

Annons

Läs mer: Sommarlovslediga erbjuds aktiviteter i Bollnäs

Se klippet: Tove Jonsson, Elma Söder, Melody Freeman och Elsa-Linnéa Söder visar smakprov på vad de kommer att visa upp – sång, dans och och hoopdance med rockringar!

Sammanlagt är det 31 ungdomar mellan 13 och 21 år som deltar i projektet Kultur på gatan under tiden 22 juni till och med den 13 augusti. Bakom satsningen står kommunens kulturenhet och Studieförbundet Bilda.

Ungdomarna är uppdelade i åtta olika konstellationer som kommer att bjuda på ny och gammal folkmusik, trubadurmusik, äventyrsvandringar och spännande shower.

– Det är väldigt kul att få göra det man tycker om och är intresserad av som sommarjobb. Och så är det en utmaning, säger 15-åriga Elma Söder från Bollnäs.

Elma har precis slutat nian och har nu sökt in på det estetiska gymnasieprogrammet för att kunna utveckla sin dans. Hon har gått tio år hos Dansoteket i Bollnäs.

Tove Jonsson, Elsa-Linnéa Söder, Melody Freeman och Elma Söder bjuder på multikulti under sin 20 minuter fartiga show.

Tillsammans med Tove Jonsson, Melody Freeman och Elsa-Linnéa Söder ingår Elma i den multikultigrupp som blandar sång, dans och hoopdance med rockringar.

Det är 16-åriga Melody Freeman som står för hoopdancen, som hon har hållit på med i ett och ett halvt år vid det här laget. Hon är helt självlärd. Max 13 rockringar jobbar hon samtidigt med här, men hemma har hon sammanlagt 34!

– Det är som att klappa sig på huvudet och snurra magen samtidigt med andra handen. Men hjärnan måste ha koll på det man gör så det inte blir fel, säger Melody som pluggar humanistiskt gymnasieprogram per korrespondens.

16-åriga Tove Jonsson kommer i höst att börja plugga natur vid Hälsingegymnasiet. Hon har både sjungit solo och i kör i Kulturskolans regi.

18-åriga Elsa-Linnéa Söder börjar tredje året på det estetiska programmet i Bollnäs i höst och hoppas kunna fortsätta utbilda sig inom dans efter gymnasiet. Hon har även gått hos Hälsinglands dansteater i ett år.

Redan 1993 började Kulturskolan i Bollnäs ge unga musiker, som gick i Kulturskolan, chansen att sommarjobba som gatuartister. I början rörde det sig om mellan 15 och 20 ungdomar mellan 13 och 19 år fördelade på olika grupper. Var och en fick jobba två veckor på halvtid.

Läs mer: Dans som sommarjobb

Denna sommar jobbar grupperna under olika tidsperioder, fem eller åtta dagar. De jobbar fyra timmar per dag efter ett tydligt schema.

– I år fick alla ungdomar i Bollnäs kommun söka. De fick sedan komma till audition den 8 maj. Det var knappt 50 som kom, säger Pelle Larsson, som jobbar som producent vid kommunens kulturenhet och som sedan några år tillbaka ansvarar för kultursommarjobbarna.

– Syftet i år med projektet Kultur på gatan är att öppna upp för fler kulturyttringar. Med är till exempel tre teaterelever från det estetiska programmet som gör en äventyrsvandring vid Träslottet, säger Pelle Larsson.

– Nu har vi tagit projektet ett steg längre. Det är fler kulturformer som är med, större geografisk spridning och fler som är med, säger konsulent Emil Westberg för Studieförbundet Bilda.

Läs mer: Kultur för integrationen för asylbarnen i Bollnäs

Melody Freeman blev helt betagen av hoopdance, när hon upptäckte denna dansform på Youtube för ett och ett halvt år sedan.

Mer läsning