Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans om vänskapblir till i Hudiksvall

/
  • Gänget bakom Hälsinglands första dansresidens: musikerna Irene Sahlin och Per Samuelsson, koreografen Minna Krook, kultursekreterare Gunilla Nybom och danskonsulent Sofia Nohrstedt. Foto: Christina Busck

Vänskap är temat för den dansföreställning som koreografen Minna Krook och hennes "drömlag" ska skapa under några månader i Hudiksvall i vår.

Annons

Dansresidens kallas det när en grupp professionella dansare bosätter sig på en ort för att på plats skapa en föreställning, inspirerad av lokala möten och miljö. För några år sedan bodde till exempel Moose Dance Company i Gävle där också urpremiären av föreställningen Populärkultur visades. Nu är det Hudiksvalls tur.

– Jag har länge tänkt att det vore kul att genomföra ett dansresidens i Hudiksvall. Och nu med Minna Krook föll allt på plats, berättar kultursekreterare Gunilla Nybom på Hudiksvalls kommun. Med stöd av danskonsulent Sofia Nohrstedt på Musik Gävleborg har planerna blivit verklighet.

Temat för dansföreställningen, som ska ta form under våren, blir Vänskap, och premiären är planerad till 29 april, på Dansens dag.

– Det är en idé jag funderat kring under en lång tid och det är jättekul att vi nu kan göra en föreställning, säger Minna Krook, koreograf och dansare från Stockholm, som är känd för sina inlevelsefulla dansföreställningar riktade till barn. En av de senaste spelas nu med stor framgång för bebisar som bara är ett halvt år gamla.

Under mars och april kommer dansföreställningen att ta form på Hudiksvalls Teater, men innan dess kommer Minna Krook att träffa många grupper och enskilda i Hudiksvall för att prata om vänskap i olika former. Alla har vi väl något slags förhållande till vänskap, om vårt behov av vänner och hur en god vän är. Att få en ny vän, att förlora en, att stå utanför, att göra saker tillsammans med goda vänner. Vänskapen i ett jaktlag ser kanske lite annorlunda ut än den mellan barnen på ett dagis, eller i fotoklubben, eller på gympapasset. Dessutom förändras vänskapen genom åren.

– Jag söker en referensgrupp att diskutera med, vänner eller ovänner, i olika åldrar. När man är tolv år kanske man förlorar vänner för att ens föräldrar får ett nytt jobb och familjen flyttar. Är man 80 år blir nätverket mindre för att vännerna dör, förklarar Minna Krook sin utgångspunkt för dansprojektet.

Därefter börjar arbetet skapa en föreställning utifrån dessa möten. Helt främmande är inte Hälsingland för Minna Krook. I Skärås, i Bjuråker, finns hennes sommarboende.

Det är inte bara Minna Krook som flyttar till Hudiksvall i vår. Med sig har hon musikerna Irene Sahlin och Per Samuelsson, som tillsammans bildar elektronmusikgruppen Moneeo i Gävle, dramatikern Lotta Erikson och Anna Nyberg som ska göra scenografi och kostym. De övriga dansarna, förutom Minna, är inte uttagna ännu. Det kommer att bli både kvinnor och män i olika åldrar.

– Det här blir egentligen fyra olika föreställningar, en för förskolebarn, en för 3-12-åringar, en för tonåringar upp till 20 år, en för yrkesverksamma, och en för de äldsta. Det blir också ordslingor, musik och kanske sång, planerar Minna Krook.

Danskonsulent Sofia Nohrstedt hoppas sedan kunna erbjuda kommunerna runt om i Gävleborg en turné med Minna Krooks olika föreställningar.

Mer läsning

Annons