Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans hela helgen lång

I helgen var det dans i dagarna två på Kulturens hus i Söderhamn. Men trots det nya konceptet Dansweekend var det den traditionella söndagsdansen som drog mest folk.

Belysningen är dämpad. Från högtalarna hörs den taktfasta, välstrukturerade musiken med sin karaktäristiska basgång. Hum-bu-pa-dum-bum. Det ackompanjeras av texter om livets enkelhet, om ungdomlig kärlek och om ljumma sommarnätter. Matz Bladhs spelar upp till dans.

Just denna helg har det varit dans i dagarna två på Kulturens hus i Söderhamn. Det är en ny satsning att erbjuda en svängom även på lördagskvällen. Enligt dansgeneralen Kenth Sandqvist var det ingen given succé.

Publiktillströmningen var ganska skral på lördagen – knappt hundra personer . På söndagen däremot var det trångt på golvet, runt 400 personer. Det tar nog ett tag att jobba in lördagarna hos publiken. Söndagarna har varit med länge, det är publiken van vid, filosoferar Kenth Sandqvist.

Han är trots allt nöjd med helgen. Kanske blir det fler lördagar med tillhörande supé i framtiden.

Panelhönorna för en dystrare tillvaro utefter väggarna. Det är ett tydligt överskott på damer. Eller så behöver de bara vila fötterna ett tag.

I cafeterian har Gunnar Larsson från Norrsundet och makarna Monica och Bengt Uppman från Ockelbo slagit sig ner en stund för att njuta av kaffe och leverpastejsmörgås.

Dansen är en stor del av livet säger de. Hellre vara ute och svänga sina lurviga en söndagskväll som denna än sitta hemma framför burken och stirra dumt. Att de tröttnar är ingen risk. De har dansat i 50 år. När helgen närmar sig börjar det rycka i benen. Så är det bara, konstaterar Gunnar Larsson.

Och så får man ju motion också! Det är nästan den enda fysiska aktiviteten som Bengt Uppman ägnar sig åt nuförtiden.

– Musiken och dansen är en viktig del av livet, säger han.