Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans eller konst för Emelie Markgren?

Kanske var det inte helt otippat att det blev Emelie Markgren, Delsbo, som tillsammans med ett kompisgäng dansare tog hem segern i länsfinalen av Skapa Dans på Gävle teater i söndags.

Grattis! Hur känns det så här dagen efter tävlingen?

– Det känns jättebra, vi har verkligen jobbat hårt för det här, säger Emelie Markgren.

Vad säger du om segern, som bland annat består av en privatcoachning i koreografi?

– Det har varit en dröm för mig att få göra en danskoreografi med ett gäng och få uppträda på en scen som Gävle teater. Nu kommer en koreograf till skolan för att hjälpa oss att slipa på vårt bidrag inför finalen i Hallunda den 29/10–1/11. Det är samma stycke vi ska tävla med, men nu ska vi bli ännu mer synkade och ännu mer uttrycksfulla.

Läs om dansarna och juryns motivering här.

Ett hedersomnämnande fick Solina Magnusson och Lovisa Lindh från Kilafors för sitt stycke Ennim-Artsys som de både koreograferat och dansade tillsammans. De fick också ett fint omdöme från juryn, som bestod av Erik Linghede, dansare och koreograf från Stockholm, Iréne Sahlin, ljudkonstnär och tonsättare, Gävle samt Oscar Polania, cirkusartist, scenkonstnär och luftakrobat, Gävle.                                        

"Med känsla för musik och scenisk komposition utstrålas värme. Tar upp och ner dynamiken med musiken och utstrålar en nyfikenhet att berätta."

De övriga koreografierna på söndagens tävling var Lonley Girls, av och med Elin Ingvald, Kimnu Tuanthawng, Matilda Hall och Angelica Skoog, Light av Emelie Bengtsson och Elin Wålhén samt How Deep Is Your Love av Tova Jäderberg och Moa Andersson.

Det finns många dansare från Hälsingland som nu utbildar sig vidare på bland annat Balettakademien och Dans och Cirkushögskolan i Stockholm. Några visade upp sig i pausunderhållningen under Skapa Dans.

Emelie, du går nu tredje året på det estetiska programmet på Bromangymnasiet, liksom flera av dina danskompisar. Men det är mest bild, teater och musik ni jobbar med där?

– Egentligen är ingen av oss renodlad dansare. Jag är nog den som hållit på mest med det, i musikaler och som vikarierande danslärare och så. Det här är första gången jag ställt upp i en tävling.

Men det är inte bara dans som engagerar Emelie Markgren. Bildkonst är om möjligt ett ännu större intresse och just nu funderar hon över vad hon ska lämna in till den jurybedömda Länskonst-utställningen som öppnar i Söderhamn den 3 oktober. Och sedan väntar en intensiv tid för att fokusera på intagningsproven till konsthögskolor efter nyår.

– Jag vet att det nästan är omöjligt att komma in direkt efter gymnasiet. De allra flesta går först en förberedande konstskola. Men jag ska i alla fall söka.

Recension av Emelie Markgrens utställning på Galleri K i Gävle i maj i år.

Totalt deltog 16 unga dansare /koreografer i fem olika stycken. Skapa Dans är ett samarbete mellan Kulturutveckling Region Gävleborg, Gävle Teater, Studieförbundet Vuxenskolan Dansoteket, Bollnäs, Viksjöforsbaletten samt kulturkommunikatörsutbildningen i Bollnäs.