Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans att uppleva

Mycket handlar om dans i Hälsingland de närmaste veckorna. En massa dansföreställningar, kurser och samtal att inspireras av.

Förra gången koreografen Örjan Andersson vistades i Ljusdal och Hälsingland arbetade han med folkdans. Som den tredje delen i Residans-projektet skapade han tillsammans med en grupp professionella folkdansare föreställningen Karmer kring blå, som gavs på flera platser i Dalarna, Uppland och Gävleborg.

Nu kommer en annan av hans koreografier, Svart.Blå, till Ljusdal och Bollnäs på fredag och söndag. Det är Skånes Dansteater på turné som framför ett kammarspel för tre dansare. Musiken är precis som i Karmer kring blå skapad av Hans Appelqvist.

Örjan Andersson berättar själv att han inspirerats till det nya verket av den franska författaren och filmregissören Marguerite Duras poem Les mains negatives.

Tre dansare medverkar på scenen: Patrick Bragdell, Hazuki Kojima och Martin Harriague och temat är vår upplevelse av tiden. Något som inte kan mätas i minuter och sekunder. Vad är till exempel en stund?

Det blir mer dans i Hälsingland framöver. Speciellt Hudiksvall har åtskilliga program på temat Glada Hudik dansar de kommande veckorna. Redan på måndag, 28 april, kommer den kända koreografen och dansaren Virpi Pahkinen med sin föreställning Scarabé. Det blir såväl introduktion som samtal om hennes bok Ormbäraren före föreställningen och eftersamtal med Virpi Pahkinen och danskonsulent Bodil Persson.

Dagen efter, på Internationella dansdagen, blir det såväl danshappening och workshop och även ett danssamtal med Gävleborgs nya danskonsulent Bodil Persson, om koreografi och det samtida danslandskapet. Sedan fortsätter festivalen med en mängd olika dansföreställningar och kurser för barn och vuxna och av såväl amatörer som proffs. Den som vill skaka loss själv har chansen på fredag den 9 maj när det blir lunchdans då alla måste dansa till en mix av dansmusik från hela världen.

Så det är bara att värma upp de stela lederna och fria sinnet och sätta i gång.