Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel, 21, från Hudik spelade med när bedragarna försökte lura honom på pengar

När en okänd avsändare sms:ade till Daniel Eliasson, 21, från Hudiksvall, blev han direkt misstänksam. Bedragren utgav sig för att ringa från en bank i Hudiksvall, så Daniel spelade med – åtminstone ett tag.

Det var i lördags kväll som historien utspelade sig, som nyheter24.se tidigare har berättat om. Daniel satt hemma hos en kompis i Hudiksvall när han fick det första skumma sms:et.

Daniel kände inte igen numret, men personen i fråga utgav sig för att jobba för banken "Nordia" och bad om att få Daniels bankuppgifter.

Daniel tyckte att det verkade konstigt dels på grund av att de kontaktade honom under en helgkväll och dels för att han inte är kund hos Nordea, eller "Nordia", som personen stavade det.

– Först misstänkte jag en kompis som lätt skulle kunna göra något sådant här. Men sedan kom han och hängde med oss på kvällen, så då fick jag ju utesluta det, säger Daniel.

Trots att Daniel redan i början av sms-konversationen visade att han var skeptisk fortsatte bedragaren att be om bankuppgifter och försöka förklara varför.

Bedragaren skrev då på knacklig svenska att banken var skyldig honom pengar. Men när Daniel svarade "Har du lyckats lura någon så här?", tog plötsligt den sakliga diskussionen en het vändning och avsändaren blev aggressiv:

"Okej fuck you du jävla bög, ja ska aldrig mer höra av mig till dig. Jag försöker bara göra mitt jobb, vi vil kontakta alla personer vi är skyldiga pengar till men de ser ut att du inte kommer få något. Ha en bra dag. xxxx från Nordia!"

Daniel och hans sällskap tyckte att hela sms-konversationen var underhållande och tog inte så allvarligt på sms:en.

– Jag tyckte bara att hans reaktion var oväntad och rolig. Jag bara skrattade åt allting, säger Daniel.

Efter en stund skrev bedragaren att han skulle ringa upp och "skrika på Daniel för att han inte fick göra sitt jobb", men samtalet bröts dock efter en liten stund. Sedan ringde det igen. Den här gången var det bedragarens "chef". Han förklarade att "kollegans" abonnemang tagit slut.

– Den här killen, han gick all in för det. Han berättade att de hade ett huvudkontor i Hudiksvall som hade lördagsöppet. Han sa att hans anställda känt sig hotad av mig och att det var därför han skrivit som han gjort, säger Daniel.

Enligt personen som utgav sig för att vara chef på det påhittade företaget ville bankmannen ha Daniels kontouppgifter för att banken glömt att betala ut Daniels skatteåterbäring på 4 500 kronor.

Daniel spelade med och låtsades som att han förstod vad de menade. Därefter tog samtalet slut, men efter en stund skrev den första bedragaren några sms till.

– De lät egentligen som två helt vanliga, vuxna killar. Jag har ingen aning om vilka de är eller vad de vill. Jag har verkligen hört runt i kompisgängen för att ta reda på vem som jäklas med mig, men ingen har sagt att den är skyldig, säger Daniel.

Han berättar att han har sett skärmdumpar på liknande sms på olika Twitterkonton, bland annat på tv-kändisen Samir Badrans Twitterkonto.

– De flesta har svarat typ "dra åt helvete", men jag blev inte arg eller irriterad, tyckte mest det var roligt. Och om inte annat så har jag ju nu fått varit med i massa tidningar, skrattar Daniel.

När sms-konversationen tog slut twittrade Daniel om det hela och lade ut skärmdumpar på sms:en på sitt Twitterkonto.

Inlägget har fått stor spridning och många tycker att det hela är ett rätt uppenbart skämt och flera skriver att det är underhållande oavsett om det är ett bedrägeriförsök eller ett prank.

Om han ska göra en polisanmälan eller inte har han inte beslutat sig för ännu, berättar han för helahälsingland.se på onsdagskvällen.

– Det vore ju lite dumt, tänker jag, om det skulle vara en kompis som bara ville skoja, säger Daniel.

Daniels tweet har delats hela 1 900 gånger och fått över 2 800 gilla-markeringar.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!