Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damtrean ska prioriteras

Förbundet prioriterar damtrean och de kvinnliga domarna får hjälp av assisterande vid matcher. Men det kostar. För föreningarna.

Det är ont om fotbollsdomare. Visserligen utbildas det fortgående domare, i dagarna får nio nya domare uppdrag under höstmatcherna, men det räcker inte.

Majoriteten av domarna är män, men varje år är det några tjejer som väljer att gå domarutbildningen. I Hälsingland har man 50 manliga domare, men bara sex kvinnliga.

Förbundet har i ett antal år prioriterat damtrean, och även de kvinnliga domarna, och därför får kvinnliga domare som dömer damtrean med sig två assisterande domare.

En del klubbar har reagerat mot detta. En huvuddomare och två assisterande innebär en högre kostnad.

Många skulle därför hellre se att de fick manlig domare, och slapp den extra kostnaden som två assisterande domare utgör.

– Jag vet att klubbarna reagerar på ekonomin, men det är mycket som kostar. Tränare, planhyror, domare, allt måste läggas in i budgeten, säger Lars Nilsson i förbundet domarkommitté.