Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dammigare klassrum drabbar astmatiker

Skolorna har blivit skräpigare sedan Hudiksvalls kommun drog ner på städningen. Lärarna har märkt försämringar. Elever med astma får ta mer medicin.

– Det tar mycket längre tid att städa ett klassrum nu när vi städar dem varannan dag, säger städerskan Berit Dahlberg. Det blir mycket mer skräp.

Hon städar den större byggnaden på Idenors skola. När städningen strukturerades skulle klassrummen städas varannan dag. Nedskräpningen märks fort på en skola där det är många barn i klasserna.

– Det har blivit jobbigt att städa. Man gör inte ett bra jobb, säger Berit Dahlberg.

Rektor Anette Gärdegård vid Idenors skola påpekar att Idenor har många barn i klasserna. Lärarna har märkt att det blivit skräpigare i klassrummen. En av eleverna på skolan har astma och får sedan årsskiftet medicinera kraftigare för att klara av att vistas i den dammiga skolmiljön.

Anne-Li Marander är hälsoskyddsinspektör vid Hudiksvalls miljökontor. Hon har gjort en utvärdering över neddragningen av skolstädningen.

– I stället för att bedöma varje klassrum likadant borde man låta städpersonalen och skolledningen bedöma hur mycket städning som behövs just där. Är det ett klassrum som används flitigt behöver man kanske städa varje dag. Är det ett klassrum som bara används då och då kan man städa sällan, säger Anne-Li Marander. Städpersonalen borde få städa "med ögat". De ser vad som behöver göras. Det är städarna som är proffsen och de borde ha makten att bedöma vad som ska städas.