Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damernas "dopparedag"

När kommunfullmäktige i Söderhamn beslutade om särskild dambaddag gick debattens vågor höga. Men i bassängen på Hällåsen ser man bara lätta krusningar på ytan.

I fjol väckte förslaget om en särskild baddag för kvinnor på Hällåsens simhall en infekterad debatt.

Förslaget blev ett beslut – och sen blev det tyst.

Men nu har beslutet gått i verkställighet. Kvinnor som av olika anledningar inte vill – eller får – bada med män, har fått två timmar efter ordinarie badtid på tisdagar alldeles för sig själva.

Tidningen uppsökte simhallen för att se hur stort intresset för kvinnobad är. Vi konstaterade att det än så länge inte är så stort. Första baddagen kom fem kvinnor. Andra baddagen kom elva.

Faduma Abdullah Tabdi, somaliska kvinnoföreningens ordförande, var den som ansökte om baddagen och hon är nöjd med resultatet. Men nu har ett annat problem dykt upp:

- Kvinnorna har problem att komma hit. Dom har barn att passa och det är långt från Tallvägen till Hällåsen, säger Faduma som inte lyckats lösa problemet med transporten till simhallen än.

Fotografera de badglada som sökt sig till simhallen blev mycket svårt. Religiös sed förbjuder muslimska kvinnor att visa nakna armar, ben, bröst samt håret. Till slut ställde dock ett par unga flickor upp på en bild i det våta.

I jämställdhetens namn har herrarna fått sin egna baddag: onsdag. Om det blev det ingen debatt – och när detta skrivs har ännu ingen man dykt upp för ett dopp.