Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny Hjohlman efter Umeås sura sorti ur allsvenskan: "Värsta skitsäsongen nånsin"

En fotfraktur, noll mål, blågul frysbox och gamla storlaget Umeå IK ur allsvenskan.
Jenny Hjohlmans bästa tid var sannerligen inte år 2016.
– En riktigt eländig skitsäsong, säger den 26-åriga forwarden från Viksjöfors, som nu har att fundera över framtiden med ett gäng anbud från allsvenska klubbar.

Annons

Läget var ju så lovande tidigt i våras.

Läs mer: Jenny i blågul skugga

Jenny Hjohlman var rejält på gång med klipp i steget och för första gången i allra bästa form sedan den tuffa knäskadan 2014.

Det blev en dyster säsong för det forna storlaget Umeå IK. Och degradering till Elitettan.

Ambitionen var att snabbt börja leverera i Umeå IK för en liten chans att ta tillbaka landslagsplatsen lagom till OS i Rio.

Men baktakten började redan i tredje omgången när Hjohlman skadade foten i hemmamatchen mot Mallbacken den 1 maj.

– Först verkade det inte vara värre än en stukning, så jag spelade några matcher till. Men det gjorde ju ont, och till slut gick det inte längre. Det visade sig vara en sorts fraktur på ett extra ben jag har i foten, berättar Jenny Hjohlman som tvingades vila i närmare en månad.

Läs mer: VM-äventyr i USA

Det tog sin tid att komma tillbaka i bästa slag, och det gick sådär.

– Jag är inte helt okej i dag heller, det gör fortfarande lite ont. Men under de sista matcherna på hösten kunde jag ändå spela fullt ut.

Till slut kom det allsvenska kontraktet att hänga på helgens helt avgörande sista bortamatch mot Kristianstad.

Det norrländska hoppet tändes i lervällingen på Vilans IP när Jenny Hjohlman stiligt passade fram till Lina Hurtig, som kvitterade till 1–1 tidigt i andra halvlek.

Men närmare än så kom inte det forna storlaget, efter 19 raka säsonger i allsvenskan (Sju SM-guld under åren 2000–2008) blev det respass ner till Elitettan.

– Planen var väldigt dålig, och jag tror vi förlorade mest på det som ett mer spelande lag. Men samtidigt var det så synd att vi satte oss i den situationen, det var ju inte där och då vi egentligen tappade kontraktet, säger Jenny Hjohlman, med en konkret förklaring bakom den sämsta säsongen i den anrika klubbens historia.

– Vi hade väldigt oflyt med skador. De som skulle komma tillbaka, gjorde inte det i bra tid. I stället fick vi nya skador. Det blev ofta ett väldigt ungt lag, de gjorde det bra efter förutsättningarna men räckte inte riktigt till på den här nivån.

Lagkapten Lisa Lantz, bördig från Delsbo, var en av flera spelare som protesterade när klubben sparkade tränartrojkan.

Klubbens skakades dessutom av en inre turbulens när styrelsen valde att sparka tränartrion som startade säsongen.

Jenny Hjohlman och lagkapten Lisa Lantz, bördig från Delsbo, var två av sex spelare som signerade en protest. Hjohlman sade då till Aftonbladet att det "var de bästa tränare vi kunde ha".

I dag har hon ingen lust att närmare kommentera den händelsen.

– Nej, det är passerat. Men jag tycker fortfarande att klubben agerade fel där, säger Hjohlman, som är lika angelägen om att lägga sin egen femte säsong, den sista på kontraktet, i Umeå IK bakom sig.

Dessutom den första som hon lämnar med ett facit på noll mål efter nio matcher.

– Det har aldrig hänt förr, att jag inte gjort ett enda mål en säsong, säger Hjohlman, som för två år sedan slutade trea i skytteligan med 12 mål.

Hur ser du då på din framtid som fotbollslirare på högsta nivå – dags att röra på sig?

– Vi får se, jag har knappt hunnit fundera. Det har varit så mycket fokus på skadan och de sista matcherna. Jag ska prata mer med Umeå också.

Men du har bud från flera andra allsvenska klubbar?

– Jo, det har jag, på flera olika nivåer. Och visst finns några som är ganska intressanta, sedan är det ju ett litet problem med mina skador.

Om du väljer att spela vidare med Umeå, då väljer du väl också bort möjligheten att hitta tillbaka till landslaget?

– Så är det nog, såklart. Det är en bit som finns med när jag ska välja till slut. Utanför fotbollen så studerar jag till civilingenjör och har inget som direkit binder mig till Umeå.

Annons