Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt förslag att beskatta entreprenörer

Följden är solklar. Det blir färre nya nystarter och färre nya jobb, skriver Anna-Lena Bohm.

Få bolag är så omhuldade av våra politiker som nystartade företag med innovationsprofil. Har de dessutom en koppling till miljö eller klimat så är det jackpot.

Och visst är sådana bolag både spännande och viktiga. Men de hade knappast funnits om ingen hade kunnat investera i dem. Oftast är det entreprenören själv som satsar pengarna eller familj och vänner.

Ibland är det externa investerare. Gemensamt är att de förväntar sig avkastning om företaget skulle lyckas.

Med det nya förslag till ändrade 3:12-regler, som innebär rejält höjd entreprenörsskatt och därmed mindre avkastning på investeringar, lär intresset för investeringar i nya företag minska kraftigt.

Följden är solklar. Det blir färre nya nystarter och färre nya jobb.

Vår globalt erkända spetskompetens inom tekniska och gröna innovationer lär vi kunna vårda som ett fint minne, men inte mer. Allt för att finansministern vill ha in 5 miljarder kronor extra i entreprenörsskatt.

Det finns inte mycket positivt med den nya entreprenörsskatten, sammantaget blir det bara färre investeringar, färre nya företag, färre innovationer, färre jobb och förmodligen inga ökningar av skatteintäkter eftersom företagen kommer att minska sina utdelningar.

Därför är det viktigt att regeringen inte försämrar för entreprenörerna.

Anna-Lena Bohm

UniGuide AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel