Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt år för kommunens pensionsplaceringar

För bara något år sedan var det muntra toner i Hudiksvalls kommunfullmäktige. Värdestegringen på kommunens pensionsmedel och försäljningsmedel var trivsam läsning då, men under gårdagens sammanträde var stämningen dämpad när siffrorna granskades.

Annons

Efter många år med stadigt ökande avkastning har kurvan dalat brant nedåt.

– Det blev ett svagt 2008 för pensionsmedlen, back nästan 26 miljoner kronor. Det är det sämsta året någonsin, och det beror på det kraftiga fallet på aktiemarknaden, konstaterade Jan Bernhard Waage från Wassum Investment Network.

Av försäljningsmedlen ligger bara ungefär 20 procent i aktier, och de värdena är därför att samma skäl mindre känsliga för svängningarna på finansmarknaden. Men back har det gått även där, ungefär 7,9 miljoner kronor. Fjolåret blev svagt även i förhållande till index, och för kommunens del blev kapitalförvaltningen för fjolåret sammanfattningsvis ett sorgligt kapitel.

Hur utfallet blir i härvan runt Weavering Capital blir för Hudiksvalls del är fortfarande ovisst.