Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt äppelår

Har du lite äpplen på dina äppelträd? Du är inte ensam. Med ett bra fjolår och med ett sämre klimat för äpplena i år får vi helt enkelt hålla i de äpplen vi får.

- Det var ett väldigt bra äppelår i fjol men träden ger inte mycket frukt flera år i rad så i år blir det färre äpplen, säger Ola Edlund på Hå saftfabrik som förädlar äpplen till must.

Eftersom han endast förädlar frukt och inte har egen odling är det svårt att säga på förhand hur många äpplen han kommer att processa. Men att det blir färre äpplen i år har han förstått genom att se på träden.

Ola Edlund säger också att det bara är den sena frukten som det går att göra must av. Sommarfrukten är bäst som den är, tagen direkt från trädet.

I Kivik i södra Sverige ser äppelåret lovande ut tack vara en torr och fin vår. Men en lika god avkastning som i fjol vågar inte hortonomen Jessica Reslow, vid Äpplets hus i Kivik, hoppas på.

- Vissa sorter är mer känsliga och kommer bara med mycket frukt vartannat år som till exempel Gravenstein. Men vi har gott om äpplen och har gallrat bort mycket frukt så att fruktsättningen blir riklig och ger stor och fin frukt.

Avgörandet för om det blir ett bra äppelår är att klimatet är rätt både under hösten när trädet börjar knoppas och när pollineringen är igång på våren.