Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåliga insikter hos ledningen för Naturskyddsföreningen i vårt län

Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser insändaren Hyggenas tid är förbi (5/3).

Annons

Skratta kan man göra om man tror att det är ett kåseri, gråten kan framkallas av att någon i allmänheten har informerats så dåligt om vad skogsbruket håller på med.

Jag har varit verksam inom storskogsbruket i över 50 år och har kunnat följa utvecklingen för ett stort antal anlagda skogsbestånd från de gamla och söndrade granskogarna till förnyelsen, produktiva men gamla bestånd på goda bruksmarker. Överallt har jag glatts över hur den nya skogen frodas. Det överensstämmer med alla siffror om Sveriges skogar:

Vi har aldrig haft så mycket skog som vi har i dag och vi har aldrig haft så många reservat. Det är inte bara människor som kan glädjas över utvecklingen. Djurlivet påverkas positivt. Älg- och rådjurstammarna har ökat och björnar dyker upp på platser där de har varit sällsynta tidigare. Allmänheten har tillgång till naturen genom anlagda promenadvägar i anslutning till städer och större samhällen. I vissa kommuner har man avsatt områden för skolans behov.

Vad som är unikt för vårt land är att vi har Allemansrätten Den är unik! Men den förutsätter att vi inte utvecklar skadliga verksamheter. Vi har också en skogsvårdslag som anger ganska detaljerat hur skogsbruket ska skötas. Min erfarenhet efter alla år i skogen är att den på ett bra sätt uppfyller de flestas rimliga krav på hur den nyttjas.

Jag har funnit den aktuella insändaren på nätet som ett anförande vid Naturföreningens årsmöte i Gävle för en kort tid sedan. Det är en lycka att inte årsmötets tyckande ska styra utvecklingen

Gunnar Dahlberg

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel