Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig information om hälsocentraler

Sedan förra året ska alla ha rätt att fritt välja hälsocentral.
Men landstinget erbjuder inte tillräcklig information om de alternativ som finns, visar en färsk forskningsrapport från Uppsala universitet.

Kritiken i rapporten gäller alla Sveriges landsting.

– Den kliniska informationen om medicinska resultat saknas nästan helt överallt, säger docent Ulrika Winblad Spångberg.

Medicinsk information kan vara hur väl hälsocentralen lever upp till nationella riktlinjer för till exempel kol- eller diabetesvård.

Gävleborg hör till de landsting som inte har information på sin egen hemsida. Den som trycker på den stora knappen "Hälsoval Gävleborg" på landstingets startsida, hamnar direkt på webbplatsen www.1177.se.

Där går det att göra jämförelser mellan olika hälsocentraler, men de enda objektivt mätbara kvalitetsmåtten är hur stor del av patienterna som får telefonkontakt med hälsocentralen samma dag som de försöker ringa och hur stor andel av patienterna som får träffa en läkare inom sju dagar.

Annars är det patienternas omdömen från primärvårdens stora nationella patientenkät som jämförs.

– Det som är bra i Gävleborg är att man talar om hur många patienter som är listade på varje hälsocentral. Det vill folk ofta veta. Det kan vara intressant både om det finns för många patienter per läkare eller om få har listat sig där, säger Ulrika Winblad Spångberg.

Landstinget erbjuder information på andra språk och med talsyntes, men inte på lättläst svenska.

– Vi är inga världsmästare på att ge total information så att medborgarna ska kunna göra ett medvetet val, säger Petter Karlsson, tillförordnad chef för landstingets hälsovalskontor. Sedan är frågan vilken information som medborgarna är intresserade av att få. Det är olika från person till person. Frågan är också hur vi presenterar informationen. Om vi presenterar den på hemsidan når den bara de som har tillgång till dator.