Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kunskaper om fartstrategi under Vasaloppet

/
  • Vasaloppet.
  • Det är bröderna Magnus och Tomas Carlsson på Dala Sports Academy som utfört studien om fartstrategier under Vasaloppet.

En färsk studie visar att manliga och kvinnliga deltagare har olika strategier för att avverka sträckan mellan Sälen och Mora. Resultatet kan vara bra att känna till om man vill vässa på sitt upplägg inför söndagen.
– Vi kom fram till att kvinnorna har en jämnare åkhastighet under loppet jämfört med männen, säger Tomas Carlsson, doktor i idrottsfysiologi vid Dala Sports Academy och Högskolan Dalarna.

Annons

Studien baseras på Vasaloppet 2012 och är uppdelad i flera olika kategorier. För kategorierna kön, ålder och erfarenhet matchades 400 skidåkare från respektive underkategori, det vill säga man/kvinna, ung/gammal, oerfaren/erfaren. Kriterierna var att deltagarna startade från samma led och hade samma sluttid. Underkategorin unga innefattade åkare i åldersspannet 19 –39 år och motsvarande åldersspann för gamla var 40 –59 år. Åkare med fyra eller fler genomförda Vasalopp betraktades som erfarna, medan åkare med färre avklarade lopp kategoriserades som oerfarna.

Männen åkte fortare än kvinnorna fram till Evertsberg, medan de kvinnliga skidåkarna successivt hämtade in männens försprång under den andra hälften av loppet. Det här kan förklaras genom fysiologiska, psykologiska och erfarenhetsbaserade faktorer.

– Kvinnor har en relativt sett större muskeltvärsnittsarea av uthålliga typ I-fibrer, vilket är en fördel vid lång tävlingstid. De är dessutom bättre på att använda fett som energikälla och har en senare övergång till att börja använda kolhydrater, säger Tomas Carlsson.

Han tillägger att män, vid samma arbetsintensitet som kvinnor, har en större risk för trötthet kopplad till låga muskelglykogennivåer. En annan bidragande faktor kan vara att män tenderar att vara mer tävlingsinriktade och därmed mer riskbenägna. Det leder ibland till högre utgångshastighet.

Skillnader hittades också mellan erfarna och oerfarna åkare. Personer som deltagit i fler än tre Vasalopp åkte fortare fram till första kontrollen i Smågan, medan skidåkarna med mindre erfarenhet hade en högre åkhastighet under andra hälften av loppet.

– Däremot verkar inte deltagarnas ålder ha någon större inverkan på hastigheten, säger Tomas Carlsson.

Vad har du för råd till årets Vasaloppsdeltagare?

– Att gå ut lite lugnare än man först tänkt sig. När man passerar de som gått ut för hårt, kanske det ger en mer energi att ta sig till Mora ännu snabbare, svarar Tomas Carlsson.

Mer läsning

Annons