Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor polisinsats i Dalarna – misstänkt människorov

Den stora polisinsatsen som ägde rum i Dalarna runt lunchtid är nu över. Polisen lyckades stoppa vansinnesföraren och man bekräftar att det handlade om ett misstänkt människorov.

Annons

De första uppgifterna kring den stora polisinsatsen var att man hjälpte Västra Götalands-regionen i ett uppdrag. Ulla Brehm, presstalesperson för polisen i Väst, bekräftar nu att instasen gällde ett misstänkt människorov.

– Det jag kan säga är att insatsen nyss avslutats. Jag kan bekräfta att det är en insats som startade i Västra Götaland och avslutades i Bergslagsregionen. Insatsen har pågått i nästan ett dygn. Offret är säkrat och gärningsmannen är gripen. Nu pågår en förundersökning kring misstänkt människorov, säger Ulla Brehm.

Även polisenheter från Hälsingland skickades för att delta i insatsen.

Under insatsen kom flera vittnesmål in gällande hur både polishelikoptrar och polisbilar setts i både Rättvik, Bjursås och Falun. Många vittnade även om hur de sett den bruna bilen köra i vansinneshastigheter. I Rättvik kom även vittnesrapporter kring hur en cyklist nästan blivit påkörd av den snabbt körande bilen.

De första rapporterna kom vid 11-tiden. Då sågs en polishelikopter i Rättvik och man görde sirenljud i centrum. Vid 11.30 kom nya uppgifer om hur en helikopter setts cirkulera i Falun. Även civila polisbiler ska ha rört sig i området. På flera platser sågs även spikmattor ligga över vägarna.

Från polisen var det dock förteget till en början och runt den tiden gjorde man knappa uttalandet om situationen.

- Polisen har en pågående insats här i region Väst och regionerna är varandra behjälpliga. Det är en insats som vi inte kan berätta något om just nu med hänsyn till omständigheterna, sa Ulla Brehm.

- De människor som ser det här får helt enkelt visa den hänsyn och förståelse för att vi ibland behöver satsa på själva insatsen och prioritera det, fortsatte Ulla.

Strax före klockan tolv kom uppgifter om att helikoptern och polisbilarna lämnat de centrala delarna av Falun . Istället ska de ha varit på väg mot Sunborn.

– Först kom en helikopter som flög mot Sundborn och en halvminut senare kom en piketbuss med blåljus som körde åt samma håll, sa tipsaren Lasse Bäckström som befinner sig vid sitt hem i Toftbyn.

Han påpekade även att det är ovanligt med poliser som kör med blåljus genom byn.

– Det händer inte så mycket i byn, så det är klart man reagerar. Det är inte ofta polisen åker med blåljus här.

Sedan dök vansinnesföraren upp i Bjursås där däckskrik först hörts följt av den bruna bilen, polishelikoptern och flera polisbilar. Jakten ska då ha rört sig bort från Falun.

Till slut kom polisen med en uppmaning kring att allmänheten skulle hålla sig undan vägarna kring Djurås och Borlänge. Och vid 13-tiden bekräftade man att jakten avslutats genom att bilen stoppats. Jakten fick sitt slut mellan Gimsbärke och Amsberg.

En polisbil på Lugnetleden i Falun.

Mer läsning