Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärmflygare i dödskrasch när skärmen vek sig

En skärmflygare kraschade på Romme flygfält i Borlänge på lördagskvällen.
– Skärmen har vikt sig på 80 till 100 meters höjd och sedan har han fallit mot marken, säger Mikael Bergström, flygräddningsledare.
Mannen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Annons

Allmänheten larmade räddningstjänsten klockan 20:37 på lördagen.

En man i 55-årsåldern hemmahörande i Falun ska då ha kraschat med en paramotor, vilket är en motor med propeller som används vid skärmflygning.

– Det kom in som ett haveri med motorskärmflygare. Enligt uppgift har ena sidan på skärmen vikt sig på 80 till 100 meters höjd och sedan har han fallit mot marken, säger Mikael Bergström, flygräddningsledare vid Sjö- och flygräddningen.

Två ambulanser, två brandbilar och polis åkte till platsen.

Mannen som kraschat fördes med ambulans till Falu lasarett, men hans liv gick inte att rädda. Mannens anhöriga har underrättats.

Olyckan ska nu utredas vidare av paramotorförbundet.

– Från polisens sida betraktas det som en tragisk olycka och det finns ingen brottsmisstanke. Utredning av händelsen och kontroll av utrustningen kommer att göras av Paramotorförbunet. De har en delegation från Transportstyrelsen för att genomföra den typen av utredningar, säger Johan Wennström, vakthavande befäl vid dalapolisen.

– Vi vet inte vad som har orsakat det här eller varför det blev så här, utan det kommer de att utreda.

Fallskärmsklubben Dala fick efter händelsen samtal från oroliga personer som trodde att det handlade om en fallskärmsolycka i samband med dagens fallskärmshoppning.

– Det här var inte en sådan, och det vill vi vara tydliga med för att anhöriga inte ska känna en oro, säger David Forsman, vice ordförande i klubben.

Mer läsning

Annons