Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenerna till Peace & Love snart på plats

/
  • Robin Johansson liknar de mobila scenerna med ett
  • Jonas Carpenhammar, områdesansvarig för festivalen, är än så länge nöjd med arbetet.
  • Här byggs mixerplatsen som hör till stora scenen Europa.
  • En grävskopa har precis kört upp marken för att skapa skydd åt kablarna.
  • Scenen Europa kommer under festivalen gästas av bland annat Veronica Maggio, Ola Salo och Timbuktu.

Under tisdagen inleddes bygget av de scener som ska besökas av namn som Veronica Maggio och Timbuktu under helgens Peace & Love i Borlänge. I år satsas det på fem festivalscener av olika storlek och användningsområde.

Annons

På torsdag startar årets Peace & Love i Borlänge och nu börjar festivalområdet bakom Galaxen ta form. I strålande solsken byggs det upp scener, mixerplatser och mattält. Jonas Carpenhammar som är områdesansvarig är än så länge nöjd med organisationen.

– Det går jättebra. Lite småproblem har vi såklart haft men det lugnt än så länge. Men hör av dig igen på onsdag eftermiddag så får vi se om allt fortfarande är under kontroll eller om jag har lämnat landet, skrattar han.

Det kommer byggas sex stycken scener varav en ska ligga utanför festivalområdet. Det är den som Bilda och Studiefrämjandet ska hålla till på. Övriga fem blir festivalscener.

– Det är i stort sett samma antal som vi haft tidigare år förutom Bilda-scenen. Sedan är de ju inte i samma enorma storlek vi haft innan. Man får anpassa kostymen lite.

Bygget sker i etapper och när scenerna väl finns på plats ska ljud och ljus installeras. Testkörningen av scenerna sker under onsdagen och på torsdag ska alltså allt vara redo för artisterna som anländer till festivalen. För bland annat Ola Salo som är en av torsdagens nummer kommer scenen dock inte vara helt obekant efter hans besök på Kirunafestivalen i helgen.

– Vi har så kallade mobila scener. Nu senast var vi i Kiruna med de här. Vi packar helt enkelt in allt i lastbilen, flyttar det och fäller upp scenerna som ett Musse Pigg-hus på plats, förklarar scenbyggaren och ljud/ljusteknikern Robin Johansson.

– Allt går ju runt och hela produktionen flyttar på sig. Vi sätter delarna på scenen på plats först och sedan har vi ett aggregat som lyfter upp allt.

Ett stenkast från den stora scenen Europa, som Robin arbetar med, kör en grävmaskin upp en remsa i marken som leder till det som ska bli mixerplatsen för scenen. Här ska sedan kablar dras mellan scen och mixerplats.

– Vi är just nu ungefär 25 personer som jobbar med scenerna men det tillkommer ju fler sedan när ljus och ljud ska sättas, säger Jonas Carpenhammar.

Jonas har jobbat med festivalarrangemang i sju år och ser Peace & Love som den roligaste festivalen att jobba med.

– Det är ju i min hemstad och är verkligen en fantastisk festival.

Mer läsning