Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiske-app ska ge fler napp: "Kan hjälpa fisket att leva vidare"

Utanför Borlänge, utmed Dalälven, bor en engelsman som älskar fiske. Naturen och familjen fick honom att för åtta år sedan bosätta sig här och i dag får han arbeta med sin stora passion. Mark Berryman har tillsammnas med sina två kollegor utveckalt en digital plattform för fiskare.

Annons

Det var för tre år sedan, när Mark Berryman arbetade för Peace & Love, som han över en kopp kaffe på ett café i Borlänge träffade två webutvecklare. Sedan den dagen har jobbet med att skapa ett digital hjälpmedel för fiskare fortlöpt.

– Fiske är min stora passion i livet och alla som känner mig förstår att jag vill vara nära naturen. Och fisket tar mig ut i naturen, berättar Mark.

De två utvecklarna han mötte för tre år sedan var Nicklas Sundberg som kommer från Smedjebacken och Simon Goot från Insjön. De visade för Mark hur hur man via kartor i appen skulle kunna hitta sitt fiskeställe. Idag driver de tre hemsidan Fishprep och Mark Berryman är entrepenören.

– I sex år hade jag fiskat efter lax och öring ovanför Långhags Kraftstation. Jag berättade detta för Simon och han knappade in den positionen jag fiskade på i sitt program. För att visa var det kan finnas öring. Jag borde stått på andra sidan kraftstationen visade det sig, berättar Mark.

Det gjorde så stort intryck att han inom en vecka bestämde sig för att börja sammarbeta med Simon och Nicklas. Hemsidan är tänk att fungera som en plattform som har allt för en fiskare men är byggd på tre olika idéer. Först ska den fungera som informationsbank där användargenererad data ska ge fiskare tips och där ska man också ska kunna dela med sig av platser, bestånd och förutsättningar. Den andra tanken är att fishprep ska vara ett community där man kan dela erfarenheter, föra samtal och dela länkar. Helt enkelt ett socialt medie för folk som gillar fiske. Den tredje idén med appen ska vara att detta ska konserveras till våra nästa generationer. Vilket Mark Berryman hoppas ska skydda borde fisket som sport och fiskebeståndet.

– Att veta att mina barn kommer få ta del av den här informationen och att det kan hjälpa fisket att leva vidare är en drivkraft för mig.

Fiske-TV: Så gör du den unika "uv-flugan" - knepet som kan locka till storfångst

Se även: Laxen står i Dalälven: "Fiskare från hela världen kommer hit"

Mer läsning