Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den falske politikern häktad för nya bedrägerier

Två borlängebor, 23 och 28 år gamla, har häktats för grov bedrägerier i Hudiksvall, Sala och Sundsvall. De har vid brotten använt falska identitetshandlingar. De gör brotten intressanta då en av dem tidigare begått liknande brott där han använda falska legitimationer där han utgett sig vara Carl-Oskar Bohlin (M) och Daniel Riazat (V).

Annons

De greps när de i Hudiksvall försökte hyra en skylift. Uthyraren blev misstänksam mot kunderna, började kontrollera deras uppgifter vilket slutade med att han larmade polis. Skyliften var försedd med GPS och hittades via den i Falun där männen greps. Sen dess har det tillkommit nya misstankar om liknande brott i Sala och Sundsvall.

En av de två frigavs så sent som den 10 april efter att ha gått med fotboja sedan januari, dömd för grova rattfyllerier, olovliga körningar och dopningsbrott. ett av bedrägerierna begicks 5 januari, två veckor innan fotbojan sattes på, det andra 17 april, en vecka efter borttagandet av den. Han är dessutom ensam misstänkt för ett bedrägeri i Sundsvall den 22 december. Kamraten är misstänkt för brotten i Hudiksvall och Sala och frigavs från ett längre straff för helt annan brottslighet i september.

Hyra av skyliftar är närmast ett kännemärke för 23-åringen brottslighet. Han dömdes 2013 för en rad liknande bedrägerier då han med falska legitimationer på kredit köpte en Mercedes värd 160 000, några motorcyklar och framför allt hyrde skyliftar som han sedan sålde eller bytte bort. Vid bedrägerierna påstod han sig i ett par fall vara moderatpolitikern Carl-Oskar Bohlin och när det efter gripandet gjordes husrannsakan hos honom hittades legitimationer där hans bild fanns på ett ID-kort för Daniel Riazat (V).

Mannen fälldes för bland annat bilbedrägeriet, ett mc-köp i Bohlins namn och för hanteringen av Riazats legitimation men frikändes också för ett par bedrägerier då han nekade till det mesta. Bland de invändningar han hade var att han bodde hos den nu häktade kamraten där många vistades och att bedrägerierna begått av någon annan. Falu tingsrätt mätte straffvärdet till ett år och åtta månader men dömde 23-åringen till skyddstillsyn.

Han misskötte skyddstillsynen, greps men fick av en oenig tingrätt en ny chans till vård hösten 2013. Han har sedan dess dömts i huvudsak för missbruksbrott och till dem tillhörande trafikbrott som gett kortare straff. Kamraten är också han straffad mest för den typen av brottslighet men har också suttit ett år för utpressningsbrott och senast två och ett halvt år för våldtäkt.

Mer läsning

Annons