Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagverksamheten i Edsbyn flyttar - behöver utökade lokaler för utökad verksamhet

Det har inte ens gått tre år sedan kommunen invigde dagverksamhetens nya fina lokaler i Edsbyn. Trots det ska dagverksamheten nu flytta till Backa förskolas tidigare lokaler som har byggts om och renoverats.

Läs mer: Så var det när dagverksamheten invigde sina nya lokaler 2013

Uppskattningsvis var det drygt 2,4 miljoner som kommunen satsade på dagverksamheten i Gyllengården 2013. Efter flytten kommer de lokalerna nu att användas för anhörigstödet och för trygghetsplatser.

En trygghetsplats kan i normalfall användas max tre dygn.

I ett akut läge kan det handla om en person som måste in på sjukhus och som i vanliga fall vårdar en anhörig i hemmet. Då kan den anhörige få trygghetsplats. Mer planerat kan det handla om att en person ska ut och resa och behöver få hjälp att ta hand om en anhörig några dagar.

– Främsta anledningen till att dagverksamheten flyttar är att fler äldre behöver dagverksamhet och verksamheten har växt ur sina lokaler i Gyllengården. I de nya lokalerna kan vi växa och ta emot fler, säger verksamhetschef Urban Sundström.

I dag har ett 40-tal personer möjlighet att ta del av dagverksamhetens aktiviteter. Tre dagar i veckan vänder man sig till personer med demenssjukdom. Övriga två dagar är för personer som har behov av enklare träning och social samvaro. Det finns mjukgymnastik i grupp och individuellt.

Läs mer: Mjukgympa hos dagverksamheten i Edsbyn

Andra verksamheter är vistelser ute, promenader, sång, musik, dans, sällskapsspel, högläsning och utflykter. Årstider och högtider blir uppmärksammade på olika sätt. Man tar även upp olika teman som någon känd författare tillsammans.

När dagverksamheten invigdes i november 2013 besökte 35 personer dagverksamheten och som hade beslut om att få denna hjälpform, som är en biståndsbedömd verksamhet.

En nyhet blir att dagverksamheten kommer att vara öppen sju dagar i veckan i de nya lokalerna, jämfört med fem i dag.

Det är Alfta-Edsbyns fastighets AB (AEFAB) som äger och ansvarar för lokalerna på Backa. Det är också i AEFAB:s regi ombyggnaden sker. Ovanåkers kommun kommer att hyra lokalerna av AEFAB.

– Jag tycker ombyggnadsarbetena har gått bra. Personalen som jobbar med dagverksamheten på Gyllengården har varit delaktig och tyckt till hur man vill ha det, säger Joe Lönngren som har lett arbetena för AEFAB:s räkning.

Joe Lönngren kan i dag inte säga hur mycket det har kostat att bygga om de tidigare förskolelokalerna för dagverksamhetens behov. Det är när alla arbeten är slutförda, som han kan se det.

Bland annat har man gjort om två rum till vilorum med två handikapptoaletter i anslutning till de båda rummen. Entrén har handikappanpassats och man har breddat dörröppningar. Köket i de nuvarande lokalerna flyttas över till de nya.

I uppfräschningen ingår även målning, ny belysning och nya golv. Sammanlagt får dagverksamheten 375 kvadratmeter lokalyta.

– Den 24 augusti kommer de nya lokalerna att invigas. Vi kommer att börja flytta dit snart, säger enhetschef Maj Eklund.

Enligt Joe Lönngren ska ombyggnaden var klar den 10 juni, så man kan börja flytta in från och med den 13 juni.

Läs mer: Om att dejta förr i världen - Sam och Anderserik på dagverksamheten berättar