Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags söka gymnasium

Vi träffade Hanna Johansson, Moa Silén och Johanna Bakke i nian på Öjeskolan och frågade vad de vill gå för gymnasium.

Snart är det dags för alla niondeklassare i Ljusdals kommun att söka gymnasium, vilket inte alltid är det lättaste.

På Slottegymnasiet finns det elva program, barn och fritid, ekonomi, estetisk musik, industritekniska, naturbruk djurvård, naturbruk skog, naturvetenskap, restaurang och livsmedel, samhälle även med inriktning medier, information och kommunikation, hantverk textil design och vård och omsorg. Men många söker på andra orter för att det program de vill gå på inte finns på hemorten.

Frisör är en populär utbildning och det märks även här då både Hanna och Moa tänker söka det. De tänker söka i Gävle och båda två tänker flytta dit.

Johanna tänker stanna i kommunen, hon vill gå något brett program som samhällsvetenskapliga programmet eller naturvetenskapsprogrammet på Slottegymnasiet.

Förutom att de får hjälp av sin studie- och yrkesvägledare så berättar de att man får åka och kolla på den skola man är intresserad av, antingen får de göra det på praktiken eller så följer deras studie- och yrkesvägledare med dem dit och hälsar på. De flesta skolorna brukar ha ett öppet hus så man får åka och kolla med sina föräldrar också.

Det kommer att bli ett öppet hus på Slottegymnasiet i november för elever i årskurs åtta och nio och deras föräldrar, där de olika programmen visar runt i sina lokaler.