Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags slå ihop Hälsingland till en enda storkommun?

/

God morgon Ljusdal! Vi blir färre och färre i såväl kommunen som i landskapet och det innebär även att länet tappar invånare, närmare bestämt 185 stycken.

Annons

För Ljusdals del är minskningen 61 personer och nu fattas det bara fem personer tills vi är under 19 000 invånare. Vi är, tyvärr, i gott hälsingesällskap då samtliga kommuner utom Ovanåker som hamnade på plus minus noll.

Varför har Hälsingland minskat med 219 invånare? Tja, säg det. Någonstans tror jag att det hänger ihop med den företagsbarometer som årligen presenteras och där våra kommuner sällan parkerar på några framskjutna placeringar.

Ibland får man känslan av att vi mer eller mindre parkerat i ett negativt vakuum mellan Sundsvall och Gävle som fortsätter att växa och expandera som regioncentra. Det blir liksom inget över till oss på landet.

Men det är heller inte överraskande för det finns inte så många socialvetenskapliga rön som pekar på att vi någonsin blir någonting annat än det vi är; småkommuner i skuggan av just nämnda regionstäder som trots allt befinner sig på ett acceptabelt pendlingsavstånd.

Men frågan är om vi kan göra någonting annat för att stärka vår bygd än att hoppas på stora företagsetableringar och/eller stora befintliga expansioner. En så kallad stor etablering på våra breddgrader är 20-100 arbetsplatser och det är i sammanhanget förvisso något att hänga i julgranen men fortfarande ganska marginellt.

Kan vi skapa ett samhälle i Ljusdal och övriga Hälsingland där det fungerar att växa upp och bo fast vi successivt bara blir färre och färre? Ska vi fortsätta och satsa på besöksnäringen för att vi tror vi har något som andra vill ha? Borde vi intensifiera samarbetet med övriga hälsingekommuner och försöka betrakta oss ur ett hälsingeperspektiv istället för byperspektivet vi har idag?

Ska vi rent av sondera terrängen och bli en kommun i hela landskapet?

Avståndsmässigt blev vi fortfarande en glesbygdskommun men vi bidde i alla fall 128 536 medborgare i kommunen Hälsingland medan lillebror Gävle får klara sig med sina 95 190 personer.

Nej, det går ju inte och är en helt galen tanke. Skojade bara.

Vi får nog kämpa vidare i våra respektive hörn av Hälsingland för att få ihop till utbildning, omsorg och vård samt en och annan konstgräsplan.

Det ska nog till någonting i hästväg innan den pågående förtätningsprocessen i storstäderna bryts och näringslivet och folk i största allmänhet upptäcker att man med ett hyfsat jobb bor och lever riktigt behagligt i de blå bergens landskap, bara 2,5-3 timmar från riksgrytan Stockholm.

Men det är väl tankar man redan nu kan arkivera i den utopiska mappen bland andra drömmar och fantasier om vår bygds framtid.

Eller kanske inte, skulle vara intressant att se en genomarbetad studie av kommunen Hälsingland. Kanske finns det redan en i någon byråkrats byrålåda.

Mer läsning

Annons