Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Vård och plåt AB?

/

I onsdags eftermiddag gick landstingsledningen ut med villkoren för upphandlingen av 80 procent av verksamheten vid Bollnäs sjukhus.

Annons

Igår publicerade Samverkan Gävleborg, oppositionspartierna i landstinget, en debattartikel i Ljusnan med rubriken: Bollnäs sjukhus räddat.

Alla politiker tycks vara nöjda och glada över att man äntligen kommit till skott.

Ändå finns det anledning att fundera över villkoren.

Främst då villkoret som säger att den som lägger anbud måste ha en årsomsättning på minst 300 miljoner kronor, varav hälften måste komma från hälso- och sjukvård.

Det utesluter en av de hetaste kandidaterna, nämligen det lokala vårdföretaget Mitt Hjärta.

Det företaget har i nuläget en omsättning på omkring 200 miljoner kronor, varav allt kommer från hälso- och sjukvård.

Självklart behöver ett företag som ska driva ett sjukhus ekonomiska muskler.

Men man undrar på vilka grunder som landstingsledningen kommit fram till kravet på just 300 miljoner.

Landstingsrådet Björn Brink (C) vill inte svara på frågan om han kände till att Mitt Hjärta inte når upp till landstingets krav när villkoren klubbades igenom. Han tycker att företaget ska gå ihop med något annat företag och lämna ett anbud.

Liknande besked ger oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) som tycker att vårdföretaget kan gå samman med ett annat lokalt företag som inte sysslar med vård.

Med andra ord kan ett vårdföretag, som inte når upp till omsättningskravet 300 miljoner, gå samman med ett fastighetsföretag, industriföretag eller detaljhandelsföretag som inte har någon koppling till vården, bara för att komma upp i den sammanlagda omsättningen på minst 300 miljoner kronor.

Men en hög omsättning är långt ifrån någon garanti för att företaget är lönsamt och har ekonomiska muskler.

Med nuvarande villkor kan ett vårdföretag som har en omsättning från vårdverksamhet på ”bara” 150 miljoner kronor vinna upphandlingen om man samarbetar med exempelvis en plåtindustri. Medan ett vårdföretag som har en omsättning på 250 miljoner kronor på enbart vård, inte ens får lämna anbud.

Kanske dags för ett Vård och plåt AB?

Samverkan Gävleborg försöker i sin debattartikel två sina händer och framhåller att oppositionen påverkat villkoren så att ”fler aktörer får möjlighet att lämna anbud”.

Oppositionen menar att majoritetens tidigare förslag gynnade stora multinationella företag inom vårdsektorn, medan mindre aktörer inte hade någon chans att vara med i upphandlingen.

Utan tvekan är det så att utan ett aktivt och uthålligt jobb från Samverkan Gävleborg hade framtiden för Bollnäs sjukhus varit ytterst osäker.

Om Socialdemokraterna fått bestämma hade det förmodligen redan varit nedlagt.

Ändå går inte orden i oppositionens debattartikel igår - om vikten av att fler, mindre och lokala aktörer får möjlighet att lämna anbud - ihop med villkoren för upphandlingen.

Det duger inte att hänvisa seriösa vårdföretag, med en omsättning på en kvarts miljon kronor på vårdverksamhet, till samarbete med något annat företag i en annan bransch.

I synnerhet inte som anbudstiden går ut den 10 maj! Vem fixar ett sådant samarbete på mindre än två månader?

De här begränsningarna gäller inte enbart Mitt Hjärta, utan alla intresserade vårdföretag som inte har en omsättning på 300 miljoner kronor.

Hur bra, stabila och högpresterande de än är.

Allt verkar riggat för storföretagen.

Mer läsning

Annons