Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för slöjdrunda

När Arbrå hemslöjdsförening arrangerar årets slöjdrunda väljer man samma upplägg som i fjol.
– Men några nya utställningsplatser och utställare blir det, säger Nils Dahrén som själv kommer att sitta på Gästgivars i Vallsta och visa konsthantverk i trä och näver.

Där kommer också Anita Dahrén att sy klackmattor och Krystin Wagner att måla ägg. Och Gästgivars i Vallstabyn är bara ett av sex ställen där man kan gotta sig åt konsthantverk i många olika tekniker och material.

En av de nya utställningsplatserna är Rutängs gård i Undersvik. Där visar Tomas Rutäng silversmide, samtidigt som Frida Hallberg visar upp ullhantverk.

– Det är roligt att vi kunnat utöka årets utbud med silversmide, konstaterar Nils Dahrén. Det vi kanske saknar när det gäller hantverk är timring och grövre träslöjd.

Det här är åttonde året som slöjdrundan genomförs och i fjol var det uppemot 200 personer som tog tillfället i akt att åka runt bland utställarna.

– Intresset för Hälsingegårdarna gör säkert sitt till, tror Elsa Knutsson som vill passa på att tipsa om att inleda rundan på Vävstugan i Vallsta samhälle. Där kan man nämligen hämta broschyren med var alla utställarna finns.

Arbrå hemslöjdsförening är livaktig och har ungefär 350-400 medlemmar. Det man jobbar mest med nu är att väcka intresset för hantverk hos de yngre.

Samtidigt som man konstaterar att intresset för hantverk är livaktigt i bygden runt Arbrå och Vallsta.

– Vi är lyckligt lottade att vi har så många slöjdare, säger Nils Dahrén.

Förr var hantverk en nödvändighet, nu är det mer en hobby och ett konsthantverk.

Men finns det någon marknad för konsthantverk och i så fall vilken typ?

– Det man märker i butiken (Hemslöjdsbutiken vid Vävstugan) är i alla fall att det som säljer mest är sådant som det faktiskt går att använda, säger Elsa Knutsson.