Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Niklas att möta Idoljuryn

På tisdagskvällen visas Idoluttagningen från Gävle.

Niklar Arleryd från Söderhamn var en av dem som fick chansen att möta juryn.

Idolcirkusen drog i gång redan i våras, med uttagningar runt om i landet. Just nu har jurymedlemmen Andreas Carlsson sex dagars ledigt, den första semestern på fyra år, innan det är dags att jobba igen. Vi når honom över telefon från Rio de Janeiro. Han minns mycket väl uttagningen i Gävle.

- Det fanns en hel del talanger, absolut, säger han.

Han kallar Idol det "största musikaliska eventet som händer i Sverige" – och är glad om han kan vara en liten del av det. Trots att det blir en del bitska sågningar ser han sin främsta uppgift i att inspirera.

- Farhågorna är alltid att man inte hittar de som är bra. Men det kom väldigt mycket bra folk, säger han.

Och själv har Andreas Carlsson blivit en kändis.

När han gick på festivalen Sweden rock i somras tvingades han ha huva på sig.

- Det som överraskade mest är hur jävla stort idol är. Hur stor roll det spelar i folks vardag. Hela spektaklet har en enorm genomslagskraft. Till och med de mest luttrade businessmännen erkänner att de tittar på Idol, säger han.

Andreas Carlsson har livnärt sig som låtskrivare och producent i 15 år. Musiken kommer alltid vara viktig, men han ser sig själv mer involverad i film och tv framöver.

• Ser du dig själv i rampljuset ännu mer?

- Nej, det gör jag inte, absolut inte, inte om det inte behövs. Rampljuset kan vara en drog, även de mest luttrade människor kan dras till det. Men det är inte riktigt dit jag vill. För mig är business nummer ett, inte att vara kändis.

Om två veckor släpper han sin debutbok "Live to win - Låtarna som skrev mitt liv".

- Jag har livnärt mig på att skriva hela mitt vuxna liv, det vara bara en annan form. Det var spännande och roligt, lite utmaning. Jag skrev den på två och en halv månad, det var det snabbaste de på förlaget någonsin varit med om.

Men han säger sig inte vara nervös.

- Nej, det är jag inte. Det är klart att det är väldigt utlämnade och privat. Men nånstans har man gett sig in i leken. Och det är roligare att berätta själv än att andra spekulerar i hur det är.

Niklas Arleryd från Söderhamn är en av dem från Gävleuttagningen som ställdes inför juryn.

- Det kändes väl okej. Det var väldigt nervöst med så mycket folk och kameramän överallt. Jag tycker inte själv att jag var nå bra. Det ska bli lite pinsamt att se.

• Var det något som överraskade dig?

- Allting är så otroligt mycket mer fejk än vad man trodde var. Jag fick säkert gå ut tre gånger om för att jag inte såg tillräckligt ledsen ut, för jag brydde mig inte så mycket.

• Och du kanske slipper vara med i tv...

- Det skulle vara skitskönt, säger Niklas Arleryd.