Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Loosveckan – med extra gruvliga aktiviteter

Lördagen den 15 juli byts byaveckorna av. Loosveckan tar vid efter Färilaveckan, detta med Yoga på gamla kraftstationen och hantverkardag i Fågelsjö som avslutas med logdans på Gammeltomten.

Annons

– På Gammeltomten hålls också höjdpunkten som är Hembygdsfesten som vi avslutar veckan med, säger Pia Enocson, ordförande i Los byaråd.

Men däremellan flödar det av aktiviteter. På Nickelvallen hålls marknadsdag med stort loppis, en dragkamp mellan byborna, sommarpyssel och guidad vandring i nationalparken.

– Under tisdagen har vi Grufvans dag med guidade turer och en extra tur då vi kommer att tömma stollgången. Senast vi gjorde det var sju år sedan så man vet aldrig när det händer igen. Till det har vi också en utökad utställning med material som vi lånat hem från Tekniska museet i Stockholm, säger Pia Enocson.

Läs även: Loos hembygdsförening prisas för sitt ideella arbete: "Folk sätter värde på det vi gör"

I samband med Grufvans dag startas också den gamla brynsågen, och om besökarna har tur kanske de sågar ett bryne.

Under onsdagen sker den stora badardagen vid Dåasen.

– Under den kan både vuxna och barn simma för att få simmärken, säger Pia Enocson.

Kyrkan kommer att stå öppen under veckan och under onsdagen har de en vandring för den som vill se mer av Los kyrka.

Biblioteket har bjudit in Bosse Westling som kommer för att presentera sin tolkning av Gottlunds dagbok, som handlar om hans vandring i bygden.

– Det är flera aktiviteter per dag för både stora och små. Det här brukar vara en riktig hemvändarvecka, där många som flyttat återkommer till bygden.

Så var det 2015: Nytt och gammalt på programmet för årets Loosvecka

Annons