Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Kallstämman i Järvsö: "En annorlunda upplevelse"

På lördag är det 35-årsjubileum för Kallstämman i Järvsö. Som vanligt kommer besökare kunna ta del av både dans och musik, samt kurser under dagen.

För 35:e året i rad hålls på lördagen Kallstämma i Järvsö. Precis som förra året kommer stämman att hållas på Stenegård, dit den ifjol kom tillbaka efter flera år på annat håll.

Årets Kallstämma, som anordnas av Järvsö spelmanslag tillsammans med Studieförbundet Bilda, inleds med kurser under dagen.

Kursledarna är tre till antalet och heter Per Gudmundson, Mats Berglund och David Albertsson. De kommer bland annat att lära deltagarna att spela musik till dans och visa vilka möjligheter som öppnar sig om man stämmer gitarren på olika sätt när man ska kompa.

Besökare på Kallstämman kommer även kunna ta del av buskspel, allspel, en konsert på kvällen. Och så blir det dans, med möjlighet att slipa på hambokunskaperna. Danskursen håller Järvsö folkdanslag i på Viks gamla skola.

Läs också: Gammal dans lockar unga: "Det är en jädra massa snurrande"

– Dansen börjar först två timmar efter konserten drar i gång, så man ska kunna ta del av båda om man vill, säger Maria Båggagård, Järvsö spelmanslag och fortsätter:

– Den som kommer ha restaurangen på Stenegård till sommaren, Monika Björklund, ska ha servering på kvällen. Ett jättebra samarbete eftersom man blir både hungrig och törstig under kvällen.

Själva konserten inleds med allspel, då välkomnas alla med instrument upp på scenen för att spela tillsammans. Efter det blir det mer uppstyrt, och den delen inleder arrangörerna, Järvsö spelmanslag själva.

I övrigt kommer bland annat Samantha Ohlanders och Staffan Jonsson att spela, Folkungar Allstars gör ett uppträdande, flera spelmanslag från närområdet visar upp sig och tyska Luise Rube som studerar vid Bollnäs Folkhögskola, gästar scenen på Stenegård under kvällen.

Läs mer om Luise Rube här: Mellan folkmusik och fäbod

Och om Samantha Ohlanders: En levande folkdräkt

Enligt Maria Båggagård brukar Kallstämman vara välbesökt.

Hon menar att det blir en annorlunda upplevelse att gå på en spelmansstämma på vintern än det är på sommaren, då spelmansstämmorna är betydligt fler till antalet. Anledningen? Man är inomhus.

– Det blir en annan stämning på så vis eftersom man hör varandra tydligare när man står och buskspelar. Då går de olika låtarna ihop mer än vad de gör på sommaren, säger Maria Båggagård.

Läs även: Uppsving för anrik dans