Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för invigning av mysbadet

Det är dags för invigning av det nya mysbadet i Alfta.

Annons

Fisken sprutar vatten ovanför barnrutschbanan. Belysningen i barnbassängen och spa-delens vatten skiftar i olika färger. Lördagen den sjätte september kommer den rustade och ombyggda simhallen i Alfta att invigas. Nästa vecka tas den i bruk. Totalt beräknas om- och tillbyggnad av sport- och simhall kosta närmare 14 miljoner kronor.

En nyhet är att simhallen nu kommer att vara öppen även fem timmar på söndagar.

– Det känns bra och jag hoppas våra besökare blir nöjda. Det har varit en jobbig tid. Det har också blivit förlängd byggtid, jämfört med vad som var planerat. Alla som har varit här har gjort ett bra jobb, säger föreståndare Stefan Engh.

– Det var två komplikationer som gjorde att renoveringen tog längre tid och blev dyrare än planerat. Vi hittade asbest som måste saneras i ventilationskanal och rörinstallationer. Renoveringen av barnbassängen och spa har dragit ut på tiden, säger projektledare Christer Berglund.

Om- och tillbyggnaden av sport- och simhallen beräknades från början kosta 11,8 miljoner.

Alfta innebandyklubb fick 800 000 kronor från Allmänna arvsfonden för handikappanpassningen som har gjorts, bland annat två handikapptoaletter i sporthallens omklädningsrum.

Berglund tror att de flesta kommer att känna igen sig. Det som mest drar ögonen till sig är den nya spa- och barnbassängen med attraktioner som akvarium, bubbelpol och grotta med vattenfall.

– Simhallen i Alfta är mer ett familjebad. I Edsbyn är det mer ett motionsbad. I Alfta riktar vi in oss på barnfamiljer som just vill komma och simma. Det är de med mindre barn under tio år. Vi har mycket uthyrningar och därför kom idén om en kombinerad spa- och barnbassäng, säger Stefan Engh.

Både privatpersoner och företag hyr simhallen på lördagskvällar efter stängning.

Stefan Engh blickar ut över den stora simbassängen som bland annat har fått en trappa ner i vattnet för att underlätta för de som har svårt att röra sig. En stor förändring är den nya ventilationen. På taket ovanför sporthallens omklädningsrum har en 200 kvadratmeter stor tillbyggnad gjorts för att hysa de tre ventilationsaggregaten

I källaren under simhallen står till exempel de två sandfilter, som renar barnbassängens vatten.

Både simhall och sporthall har fått ny belysning. Simhallens omklädningsrum har renoverats. När det gäller stora bassängen har den översta kakelkanten till de rännor som tar emot svallvattnet bytts ut.