Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för invigning av Madonnan vid Vågen

Hallå där, Diana Andersson, Delsbo, konstnären bakom Madonnastatyn. På lördag invigs konstverket vid Vågen i centrala Bollnäs.

Annons

* Du har arbetat med skulpturen "Madonnan vid Vågen" i nästan två år. Hur kom du på idén?

- Jag blev tillfrågad av Bollnäs kulturstiftelse om jag ville göra en Madonnaskulptur. De ville ha den i Bollnäs eftersom det finns en koppling mellan medeltidskonstnären Haakon Gullessons verk som finns i Bollnäs. Jag har tidigare gjort en till en konstsamlare, men det här var en ny utmaning. Speciellt eftersom det finns så många Madonnor i världen vill man ju att den här ska bli lite "egen". Men jag känner mig nöjd.

* Hur har du arbetat?

- Det här var ett jättejobb. Jag började med skisser på papper för två år sedan. Sen har jag gjort en mindre modell i sten som jag tog med till Italien. Där skapade jag en ny madonna av marmor, betong och brons. Jag har frågat många experter om olika råd. Min väninna Aurora Hedin har gjort kronan som är förgylld i bladguld. Totalt väger hela konstverket, med grundsten, båt och Madonna över sex ton.

* Det har ju blivit en debatt om Madonnan i Bollnäs. Vad tycker du om det?

- Jag har inte följt debatten, men jag har läst i efterhand vad som skrivits. Många missuppfattade Madonnans storlek och trodde att hon skulle vara fyra meter hög. Men det är hela konstverket som mäter fyra meter. Madonnen är en och en halv meter. Jag kan inte själv förstå att folk blir upprörda. Det var inte min tanke att göra folk sura. Jag har inga problem att titta på andra religioners grejer som Buddah eller Totempåle. Dessutom har ju Madonnan en koppling till Haakon Gullesson och Bollnäs kyrka.

* På lördag klockan 11.30 invigs konstverket. Hur går det till?

- Landshövding Barbro Holmberg täcker av Madonnan och Bollnäs blås är där och spelar. Jag ska väl nämna några ord om hur arbetet gått till. Just nu finns Madonnan i min trädgård här i Delsbo. På natten lyser en lampa på skulturen, det är skithäftigt.