Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Golden Globe-galan

/

Oscarsfebern stiger i Hollywood.

Natten till måndag sänds Golden Globe-galan i Kanal 9.

Annons

Golden Globe-galan är den näst finaste prisutdelningen i Hollywood och brukar ge en fingervisning om vart de eftertraktade Oscarsstatyetterna tar vägen. I fjol fick "Slumdog millionaire" skjuts mot det finaste priset efter att ha vunnit en Golden Globe.
Galan brukar också vara en mer uppsluppen historia eftersom kändisarna är placerade vid matbord och stämningen inte är så gravallvarlig som på Oscarsgalan.

roligare i år eftersom komikern Ricky Gervais fått uppdraget att vara konferencier, det är första gången på många år som galan ens har en värd. Han har redan varnat Hollywoodkändisarna att han kommer att driva med dem.
Dock väntas jordbävningen i Haiti dämpa den glada stämningen. Räkna med att många kändisar nämner katastrofen i sina tacktal.
Golden Globes skiljer sig från Oscarsgalan eftersom filmerna delas in i kategorierna drama och musikal/komedi. Nästan dubbelt så många pristagare i de tunga klasserna, alltså.
Dessutom belönas även skådespelare inom tv.
Så nominerade filmstjärnor som Sandra Bullock, George Clooney och Meryl Streep måste dela rampljuset med tv-profiler som Hugh Laurie, Tina Fey och Courteney Cox.

kan gå hem från galan som stor vinnare. Hon är nominerad både i komedi- och en dramakategorierna för "The proposal" och "The blind side". Meryl Streep tävlar mot sig själv, med två nomineringar i komediklassen för filmerna "It's complicated" och "Julie & Julia".
Komedin "Up in the air" förväntas dominera på filmsidan med vinstchanser både för huvudrollsinnehavaren George Clooney och hans motspelare Anna Kendrick och Vera Farmiga.
"Mad men" och "30 Rock" är sedan länge kritikerfavoriter och vann redan i fjol de tunga tv-priserna på galan.
Svenska Kanal 9 sänder galan med start 02.00, natten till måndag.

Mer läsning

Annons