Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för final - utan Sverige

/

Det blir en schlagerfinal utan Sverige. Men inte utan svenskar. Inte mindre än fem av finalbidragen är helt eller delvis komponerade av svenska låtskrivare.

Annons

Anna Bergendahl och hennes "This is my life" föll inte Europa i smaken. Sveriges bidrag fick lämna schlager-EM efter torsdagens kval. Men det betyder inte att det inte kan bli en åtminstone delvis svensk seger i tävlingen.

Faktum är att finalen kryllar av svenskar. Fredrik Kempe är en av upphovsmakarna till värdlandet Norges bidrag "My heart is yours". Thomas G:son, Henrik Sethsson och Erik Bernholm tävlar med Danmarks "In a moment like this". Makarna Mårten och Lina Eriksson har tillsammans med Jonas Gladnikoff och irländaren Niall Mooney knåpat ihop Irlands "It's for you". Svenske Harry Sommerdahl är en av tre låtskrivare bakom Georgiens ballad "Shine". Och Azerbajdzjans "Drip drop" är skriven av svensktrion Anders Bagge, Stefan Örn och Sandra Bjurman.
Och så ska vi förstås inte glömma Robert Wells gästspel i Vitrysslands bidrag.

Svenska låtskrivare inleder tävlingen - och svenska låtskrivare avslutar den. Azerbajdzjan är först ut och Danmark sist.
Så vad säger oddsen? Enligt sammanställningen på braodds.com direkt efter den andra semifinalen har Azerbajdzjans 17-åriga popstjärna Safura absolut störst chanser att ta hem segern. Därefter följer Tysklands, Armeniens och Israels bidrag, i den ordningen.
Det är första gången sedan 1976 som Sverige inte är med och tävlar i schlager-EM:s final. Då avstod vi frivilligt från att medverka i tävlingen. Därmed är detta första gången någonsin som Sverige inte är med i finalen av ett schlager-EM vi deltagit i.

Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons