Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för delfinal i schlager-EM

/

Årets vinnarlåt finns inte i schlager-EM:s första semifinal. Åtminstone inte om man ska tro förhandssnacket på plats i Oslo, där de flesta i stället ser fram emot torsdagens deltävling.

Annons

Totalt 39 länder tävlar i årets schlager-EM. Men finalen har bara plats för 25 av dessa. Fem finalplatser är redan paxade av värdlandet Norge och "de fyra stora": Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien. Resten får göra upp om finalplatserna i två deltävlingar.
Den första semifinalen går av stapeln på tisdag kväll och innehåller egentligen inga stora överraskningar. Någon låt om fred, en hel del hjärta och smärta, en danslåt kryddad med fioler och saxofoner, lite etnopop, mycket dramatik, en smula folkmusik, oändligt med underliga scenkläder. Och Malta, som satsar på en svulstig ballad igen. Inget att höja på ögonbrynen åt, med andra ord.

De flesta på plats i Oslo tycks vara överens om att det är på torsdag, i semifinal två, som det smäller och att det är i det gänget vinnaren finns.
Hur det än är med den saken ska tio finalister plockas fram ur tisdagens startfält. Så vilka blir det? I presstältet utanför Telenor arena får pressen och fansen rösta på vilka de tror kommer vinna semifinalerna. I helgen låg Islands eurodiscodänga med Hera Björk i topp, följd av bidragen från Grekland, Serbien, Albanien, Moldavien, Slovakien, Finland, Belgien, Vitryssland och Lettland. Hos spelbolagen ligger Grekland och Belgien bäst till av den första semifinalens låtar. Men då är det ändå mellan åtta och tio andra bidrag som har lägre odds.
Det är dock tveksamt om något av allt detta egentligen säger ett dugg om hur resultatet blir.

Så här går semifinalerna till:
Tittare i de länder som finns representerade i semifinalen kan ringa eller sms:a och rösta, dock inte på det egna bidraget. Tittarnas röster räknas sedan om till 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.
Varje land som medverkar har dessutom en jury som ger poäng enligt samma skala. Tittarnas och juryernas röster räknas ihop och de tio bidrag som fått mest poäng går till finalen. För att inte förstöra spänningen i finalen läser programledarna upp de tio finalisterna utan inbördes ordning. Först efter finalen får man veta hur många poäng respektive land fick.
Efter semifinalen lottas det om vilka startnummer bidragen ska få i finalen.
Sändningen leds av Erik Solbakken, Haddy Jatou N'jie och Nadia Hasnaoui. Christine Meltzer och Edward af Sillén kommenterar programmet för Sveriges räkning.

Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons