Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för cykel-SM i Järvsö

Första helgen i juli kommer Ljusdals cykelklubb arrangera veteran-SM. Det blir start och mål vid Stenegård i Järvsö och arrangörerna hoppas på mycket publik.
– Det är en tjusig sport och det handlar mycket mer om taktik än vad man tror, säger Bengt-Erik Svedman som är ordförande i cykelklubben.

Förra året arrangerade Ljusdals cykelklubb en deltävling i den svenska veterancupen. Då presenterade klubben så bra banor och ett så fint arrangemang att man blev utsedda till arrangör av sommarens veteran-SM.
Det betyder mycket för vår lilla klubb att arrangera ett SM och det är första gången vi arrangerar ett sånt här mästerskap, säger Bengt-Erik.
Fredagen den 3 juli körs det ett individuellt tempolopp och på lördagen är det ett partempolopp.
– Det innebär att man mäter tiden från den sista i paret som går i mål. Så det gäller att man hjälps åt även om det är en som är lite sämre, säger Bengt-Erik.
Det avslutande linjeloppet körs på söndagen och går via Kalvstigen, Nordsjö, Nor och tillbaka till Stenegård, ett varv är 21 kilometer och deltagarna ska cykla sex varv innan de går i mål.
I linjeloppet startar alla i klassen samtidigt, så det kan bli trångt och det krävs mycket taktik för att ta sig fram på ett bra sätt. Det är i linjeloppen jag tycker att man får se tjusningen med den här sporten, säger Bengt-Erik.
Redan tidigt i höstas blev det klart att Ljusdals cykelklubb ska arrangera veteran-SM och redan då började flera cyklister åka till Ljusdal för att träna på tävlingssträckorna.
– Sista helgen i maj var det ett 20-tal stockholmare som kom hit. Vi har lagt ut banprofilerna på nätet och det finns bland annat en rejäl backe som jag antar att många vill kolla in innan tävlingen, man vill veta vilken växel man ska köra på, säger Bengt-Erik som ser att intresset för cykling ökar.
– Vi är runt hundra medlemmar i dag men vi blir fler hela tiden, säger han.
Hemmaåkaren Bengt Skarp är 72 år och kommer att ställa upp i linjeloppet som körs under söndagen. Han började med cykling för drygt 30 år sedan.
– Men jag har alltid hållit på med idrott, främst skidor. Det var ett par kompisar som fick in mig på cykling, berättar Bengt som har tävlat i cykling sedan 70-talet.
Han har även fått många fina priser under sina tävlingsår, bland annat blev han Norrlandsmästare för ett par år sedan. Men det krävs en hel del träning för att nå sådana framgångar.
– Det blir väl cykling varannan dag så jag kör nog 20 till 25 mil i veckan, uppskattar Bengt som i början av maj var på semester på Mallorca.
– Då cyklade jag 60 mil, det finns många kuperade vägar där så det är perfekt träning, säger Bengt som ser träningen som A och O för att lyckas som tävlingscyklist.
– Man måste ha en bra syreupptagning, det är det som ger resultat, säger han.
Varje tisdag kväll träffas cykelklubben för att ge sig ut på en runda tillsammans.
– Det är roligt när man kan sticka ut ett helt gäng och cykla tillsammans. Men det gäller att man har disciplin och inte kör in i varandra, säger Bengt och berättar att han varit med om ett par vurpor i olika tävlingslopp.
– En gång skrubbade jag ansiktet så illa att jag inte ens kunde visa mig för mamma, berättar Bengt och skrattar.
De lätta cyklarna kan komma upp i hastigheter av 30 kilometer i timmen.
– Om det är bra vind kan vi hålla den snitthastigheten, säger Bengt som hoppas att många kommer och tittar på SM-tävlingarna.
– När de sänder på tv från de stora cykeltävlingarna är det enormt mycket publik och ofta ser de bara cyklisterna några sekunder när de svischar förbi. Det vore kul om det blev ett sånt intresse här också, säger Bengt.