Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Biltema att öppna: "Vi går rakt in i högsäsong"

Lika lång tid som för en mänsklig bebis har det tagit för Bollnäs nya varuhus att bli färdigt. På torsdag öppnar Biltema på handelsområde norr.

Skylten har lyst upp området en tid och nu är det dags att också låsa upp entrédörrarna. Inför öppnandet räknar varuhuschef Madelene Selander och etableringsansvarige Påhl Petersen, på tillfälligt besök, med en samling av flera hundra kunder framför dörren.

– Vi kommer ha en Securitasvakt vid ingången, säger Påhl Petersen.

Många fler kunder är att vänta den närmsta tiden. De första dagarna i ett nytt varuhus brukar enligt Petersen innebära lika många besökare som det finns invånare i Bollnäs kommun.

– Vi öppnar och går rakt in i den tid vi har högsäsong. Det är lika bra, känner jag, det är ju det här man har väntat på. Nu har vi ångan uppe, säger Madelene Selander.

Läs också: 50 år sedan Bollnäs första varuhus öppnade

Hon kommer närmast från tjänsten som butikschef på Åhléns i Bollnäs. Varuhusets placering och utbudet är nytt. En annan visuellt tydlig skillnad i det här jobbet är klädkoden; hon har svidat om till collegetröja och arbetsbyxor.

– Det känns jättebra! Mina kollegor från mitt förra jobb trodde att det skulle vara den största utmaningen, men det är bara skönt. Annars gör jag ju i princip samma sak, att vi har andra produkter spelar ingen roll.

Sjutton personer kommer att jobba i varuhuset och det tillhörande kaféet. Av dem har sex personer heltidstjänster. Att det är svårt för handelsanställda att få heltid är något branschen kritiseras för.

– Det är väldigt oflexibelt att ha många heltider eftersom vi har många huvuden att täcka upp i schemat, säger Madelene Selander.

Läs också: Biltemas höga skylt engagerar – nu är nya regler på gång

Biltema har 124 varuhus i Norge, Sverige, Danmark och Finland varav 42 finns i Sverige. Just nu håller man ett högt tempo vad gäller etableringar.

– Vi öppnar fem nya varuhus om året i fem år framåt. Det är stora investeringar och vi bygger enbart på eget kapital. Vi äger alla våra fastigheter. Företaget har gått och går i dag fruktansvärt bra, säger Påhl Petersen.

Hur mycket det kostat att bygga i Bollnäs vill de inte berätta exakt. En ungerfärlig siffra är 10 000 kronor per kvadratmeter. Då hela byggnaden är på nära 5 000 kvadratmeter (varav varuhusytan är 4 000 kvadratmeter) uppskattar företaget officiellt kostnaden till runt 50 miljoner kronor.

Mer om handel i Hälsingland: Medskog ska bli större – nu planläggs område öster om E4