Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för årets folkfest

Bondemarknaden i Edsbyn bara växer och växer. I dag är den en av de största i sitt slag i landet.

Annons

Lokalproducerat som ostkaka, ost, bröd, fisk, ägg och honung har sin givna plats liksom blomplantor och jord inför den kommande trädgårdssäsongen. På lördag den 26 april är det dags igen.

Förra året kom det uppskattningsvis mellan 2 500 och 3 000 besökare till marknaden vid Granngården och intill järnvägen. Där också större utställare som företag och skogsbolag finns på plats. Populära bland barnen är smådjuren som kaniner, höns och får med lamm. Ponnyridning, hästturer med prärievagn och barnkarusellen är också populära inslag.

I dag är det Bengt Knutsson och Tore Lindberg, som är något av marknadsgeneraler, som håller i trådarna.

– Jag måste erkänna att Bondemarknaden var min idé från början. Det blev en succé redan det första året 1998. Jag är både förvånad och häpen att det blev så stort, säger Bengt Knutsson.

Då var det LRF och Lantmännen som var huvudmän och tanken var att skapa möjligheter för bönder att sälja sina produkter.

Bengt är uppvuxen i Edsbyn och har bott där en stor del av sitt liv. Även Tore är uppvuxen i bygden och bor i Gamla Lillbo utanför Edsbyn.

Deras engagemang för Bondemarknaden har nog sin grund där.

– Det tror jag den har. Det är kul att det händer något i bygden. Marknaden blir en samlingspunkt där man kan träffas, säger Tore Lindberg.

– Det är roligt just för att det kommer så mycket folk. Det är viktigt för bygden att det händer saker, säger Bengt Knutsson.

Bengt har ett företag som jobbar med avfall i bygden och han har också ett litet åkeri. Han tar hand om metall, trä och plast som går till återvinning.

Han är aktiv i Norr Edsbyns byalag, som har den stora julmarknaden vid och i Norra skolan varje år.

Tore Lindberg var själv bonde och hade mjölkkor innan han för 20 år sedan blev butikschef för Granngården. I dag har han 50 tackor, men mycket av fritiden går till de nio barnbarnen, som alla bor i Edsbyn. Han är även engagerad i Edsbyns friidrott.