Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för alliansen att visa framfötterna

/

Allians för Sverige mot de rödgröna. Så ser alternativen ut i svensk inrikespolitik. Det är mellan de här båda grupperingarna, eller blocken om man så vill, som striden om regeringsmakten står.
Kan det bli tydligare?
Kanske inte när det gäller den huvudsakliga inriktningen. Väljarna behöver inte tvivla på vilka partier som avser att samarbeta och därmed vilken typ av regering som man eventuellt kommer att bidra till när man avlägger sin röst på valdagen.

Annons

Däremot är det långt ifrån lika tydligt när det gäller det politiska innehållet i de båda blocken. De rödgröna partierna har på goda grunder fått utstå en hel del kritik för avsaknaden av ordentliga besked. I princip är det bara vänta-och-se-besked som har levererats, bortsett inom några få politikområden. Alla svåra frågor har skjutits på framtiden.

I april har de rödgröna utlovat att de ska presentera en gemensam ekonomisk politik. Först när detta har gjorts går det egentligen att bedöma huruvida de tre partierna utgör ett trovärdigt regeringsalternativ. Fram till dess är det mesta från deras sida att betrakta som kosmetika.

Det motsatta problemet har alliansen. Den har genom sitt regeringssamarbete levererat politiska överenskommelser genom hela mandatperioden. Alliansen har en ekonomisk politik som är såväl gemensam som trovärdig. Och som nu är på god väg att leda Sverige ur den svåra lågkonjunktur som följt av den globala finanskrisen.

Men alliansen är mer än regeringen. Samarbetet har en betydligt bredare bas än så. Och det är alldeles uppenbart att varken samarbetet eller varumärket har underhållits på ett tillfredställande sätt under mandatperioden. Partiledarna för de borgerliga partierna har haft fullt upp med att regera landet och har inte haft tid, eller åtminstone inte prioriterat, att leda det här arbetet. I stället har de bara valt att åka ut på några sporadiska resor tillsammans under uttalad alliansflagg.

Även om de här resorna fyller en viktig funktion är det långt ifrån tillräckligt. I synnerhet som ingen annan har haft till uppgift att hålla liv i Allians för Sverige.

Nu är en nystart i och för sig på gång. Sedan en tid tillbaka har man tillsatt ett flertal arbetsgrupper för att på samma sätt som inför valet 2006 processa fram en gemensam politik som ska utgöra grund för alliansens valmanifest.

Fast det finns inte någon anledning för att Allians för Sverige ska fortsätta att gå på sparlåga medan resultatet ifrån de här arbetsgrupperna inväntas. I stället bör man dra nytta av den positiva trend i opinionen som har infunnit sig den senaste tiden. En utveckling som troligen kommer sig av att regeringen, och i synnerhet statsminister Fredrik Reinfeldt, lämnat ordförandeskapet för den Europeiska unionen och kunnat koncentrera sig på att leda landet.

Det är dags för alliansen att visa framfötterna. Det kommer att öka pressen på de rödgröna. Och tydliggöra fler skillnader mellan de båda regeringsalternativen.

Mer läsning

Annons