Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att vända flyttlassen

Skulle du ställa dig på bromsen, säga upp dig från ditt jobb, riva upp din familj från hemmets trygga vrå och flytta till en kommun du aldrig varit i för att du såg en skylt vid motorvägen som skrek: Vi är Sveriges närmaste kommun!
Trodde väl inte det.

Annons

Under trettio år har samtliga hälsingekommuner minskat i befolkning. Den största minskningen står Nordanstig för med 20 procent. Men varken Ovanåker eller Söderhamn ligger långt efter i den nedåtgående befolkningsspiralen.

Det är ingen tacksam uppgift kommunpolitikerna har. Att försöka vända flyttlassen och öka nativiteten i den egna kommunen så att skatteintäkterna flödar in och återinvesteringar i det egna samhället blir möjliga.

I Gävleborgs län är det endast Gävle som ökat sin befolkning under samma tidsperiod, med nio procent. Men också där slåss kommunledningen likt en Don Quijote: Knappt hade tårarna torkat efter Ericssonnedläggningen förrän nästa käftsmäll kom, Läkerol och Ahlgrens bilar lägger ner.

Ovanåker fick besked om Inwidos nedläggning i början på veckan, Tjärnviks trä stänger sågen i Gnarp.

Och skulle alla försvunna arbetstillfällen summeras under en trettioårsperiod, skulle listan bli så lång och depressionen så djup att det faktiskt inte känns som en meningsfull uppgift.

När det gäller hela Sveriges befolkning så har vi snart blivit 9,5 miljoner invånare. Hälften av Sveriges alla kommuner ökar men de expansiva områdena finns söderut och runt storstadsområdena.

Utvandringen från Sverige har inte varit så stor sedan Karl-Oskar och Kristina drog till Amerika. Kina är hetaste emigrantmålet. Förmodligen är det den gigantiska marknaden som lockar. Åtminstone är man väl inte ute efter förhöjd livskvalitet i form av lugn och ro, och större utrymme om man söker sig till världens mest tätbefolkade nation.

Och i Kiruna och Pajala gräver gruvbolagen efter det svart guldet med stora skopor. Och skriker högljutt efter arbetskraft eftersom malmen råkar finnas där. Ett jobb är en god orsak i dagens Sverige att flytta. Men i gruvdistrikten i nordligaste norr har man svårt att erbjuda det mest basala, bostäder. Och då är det väl inte ens att tänka på allt det där andra som brukar lyftas fram som viktigt för att vända flyttlassen: barnomsorg, skola, kulturutbud, möjlighet till idrottsutövande - listan kan göras lång.

Regiondebatten handlar naturligtvis i botten om befolkningsfrågan: hur ska vi få människor som är födda i Ljusdal att stanna kvar? Hur ska vi få andra att flytta hit? Exakt samma diskussion pågår i ytterligare 150 kommuner.

De flesta strateger har förhoppningsvis slutat hyra in konsulter som har som uppgift att hitta på meningslösa slogans i stil med "... är Sveriges närmaste kommun" eller " .... är Sveriges vänligaste kommun". Varumärkesexperterna ska väl också ligga lite lågt nu, för inte kan man hävda att Gävle har ett starkt varumärke i Läkerol om fabriken flyttar till Slovakien.

Varför inte leta fram de bestående värdena? Vända flyttrenden genom det som finns och det som går att påverka politiskt.

Underlätta för företagsetableringar och bostadsbyggande. Erbjud meningsfulla utbildningar och gör skolan till den attraktiva arbetsplats det måste vara om den kompetenta personalen ska söka sig dit. Öka tryggheten.

De blånande bergen, de lekfulla älvarna, den glittrande kusten och de trevliga hälsingarna får inflyttarna på köpet.

Mer läsning

Annons