Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att välja framtid

/
  • Malin Larsson läser naturbruksprogrammets djurvårdsinriktning. Här med mjölksnoken Loka på armen.
  • Ulf Hagberg, lärare på Slottegymnasiet, informerade om medieprogrammet.
  • Sjundeklassaren Ville Bodforss har redan bestämt sig för gymnasieutbildning.
  • Julia Lundin och Isa Brandell funderar på ekonomiprogrammet.

Vissa vet på en gång, medan andra behöver suga på karamellen ett slag. Nu börjar det bli dags för kommunens niondeklassare att fundera på gymnasievalet och i går fick Öjeskolan i Järvsö information från flera utbildningar.

Annons

I ett av klassrummen står Malin Larsson som läser på naturbruksprogrammets djurparksinriktning. Att hon gillar djur kommer knappast som någon överraskning: runt hennes ena hand slingrar sig en röd- och vitrandig mjölksnok.

– Jag hade inte alls svårt att välja till gymnasiet. Antingen vill jag bli djurskötare sen, eller så läser jag vidare på SLU i Uppsala, säger hon.

I går var hon och flera klasskompisar för att informera Öjeskolans högstadieelever inför gymnasievalet. Senast i februari ska beslutet vara fattat, men för många är det är inte fullt så enkelt att komma fram till vad man vill.

– Jag kanske vill gå ekonomi, säger Isa Brandell som kommer gåendes tillsammans med klasskompisen Julia Lundin.

– Annars vet jag inte riktigt. Man vill göra något som är kul så att man inte går upp varje dag sen och inte vill gå till jobbet, säger hon.

Förutom Slottegymnasiet, fanns bland annat även Naturbruksgymnasiet Nytorp och Bromangymnasiet på plats för att informera. Och många lockas att plugga utanför kommungränserna. Tidigare i höst kunde vi berätta att utbildningsnämnden i år kommer förlora miljonbelopp på att en stor andel väljer att läsa en utbildning utanför kommunen.

Ett problem som dock inte märks speciellt tydligt på Naturbruksprogrammet i Ljusdal.

– Till oss på skogsinriktningen är det ju många som kommer utifrån för att läsa, vi har elever ända från Göteborg, säger Olle Gunnarsson

Under veckan kommer alla nior i kommunen att få gymnasieinformation. På Öjeskolan passade även sjundeklassaren Ville Bodforss på att lyssna när Slottegymnasiets medieprogram informerade.

Men egentligen är han mer sugen på annat.

– Jag ska välja teknik och kommer inte att ändra mig, säger han.