Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att vägra landstingsskatt?

Först Ljusdal, sedan Söderhamn, några år senare Bollnäs och nu Hudiksvall. Alla gånger har skälet först varit för att få ordning på ekonomin och därefter för att upprätthålla den medicinska säkerheten. Och aldrig har det blivit någon ordning på ekonomin, samma svarta hål år efter år. Själv har jag varit med från att det hände i Söderhamn, så jag känner väl igen taktiken.

Först en utredning som mynnar ut i att vissa verksamheter borde tas bort, därefter läkare som söker sig till något annat som får till följd att det är svårt att upprätthålla den medicinska säkerheten.

På 80-talet Söderhamn mot övriga, därefter Bollnäs mot övriga och nu Hudiksvall ensam mot övriga, det vill säga Gävle. Alla förstår nu att det jag skriver om är att utarma det norra landskapet i Gävleborgs län, för det är vad man under alla år med konspiratoriska metoder ägnat sig åt i Gävle.

Att också Sandviken fått vara med om betala med sitt sjukhus har gått av bara farten. För den som tittar ännu längre bakåt i tiden ser att detta inte är endast en företeelse i modern tid, det vill säga senare delen av 1900-talet. I Gävle har man alltid sett hälsingar endast som ett underlag för sina egna verksamheter.

Som det ser ut nu så skulle hälsingar inte betala landstingsskatt om det vore möjligt att avstå, möjligtvis en tredjedel, vilket kanske motsvarar det man får i utbyte, jämfört med Gävle. Det är lindrigt uttryckt rena skandalen när man börjar rota i hur det ser ut.

Jag tänker inte gå in på några detaljer, men finns det någon i Hälsingland som har hört talas om gratis prickdagar, om inte så fråga någon från Gävle. Här kan man för liknande besvär bli hänvisad till en jourläkare för att där få ett utlåtande, och då blir notan kanske bortåt 500 kronor plus all tid som det tar.

Men är det inte nu dags att sätta stopp för detta. Varför ska allt som finns i länet koncentreras till dess sydöstra hörn? Alltså är det nu läge att hela Hälsingland samarbetar för att sätta tyngd bakom kravet att det måste bli slut på denna utarmning av landskapet.

När nu sista sjukhuset i landskapet är på gång att läggas ner måste det väl ändå vara läge för ett gemensamt agerande. Frågan är bara om dom folkvalda från landskapet har förmågan att reagera eller om det måste bli folkliga protester och demonstrationer, igen.

Helst ser jag personligen att landstinget läggs ner, eller om det vore möjligt sätts i konkurs. För i en konkurs blir det mesta av det onödiga bortrensat.

Kommunerna tar, enskilt eller några tillsammans, hand om primärvården som i förekommande fall bibehåller eller skaffar kompetens för att också utföra mindre kirurgiska ingrepp och staten tar hand om sjukhusen för att utföra lite mer avancerade ingrepp samt förlossning. Dom mest avancerade ingreppen koncentreras till dom tre till fem största sjukhusen i landet och/eller att dom utförs utomlands.

Detta ser jag som den enda utvägen, för det går inte att ha Gävle sjukhus som likt en gökunge äter ut all annan verksamhet, men som ändå till sist kommer att kollapsa. Jag har massor av egna erfarenheter samt oändligt antal berättelser från andra, så det är inga överord det jag nu skriver.

Rolf Orre Söderhamn