Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att ta ställning till vindkraftpark på Alfta finnskog

Länsstyrelsen i Dalarna begär nu in yttranden när det gäller vindkraftparken Hälsingeskogen på Alfta finnskog. Ovanåkers kommun behöver dock mer tid för yttrande och ställningstagande till Bergvik skogs ansökan.
Hälsingeskogen omfattar uppförande och drift av max 83 vindkraftverk med en totalhöjd på 220 meter.

– Det här är inget vi gör i en handvändning. Nu är det skarpt läge. Det här är nämligen ett av de viktigaste beslut kommunen tar, säger kommunens fysiske planerare Erik Lundh.

Läs mer: Vindkraftsprojektet Hälsingeskogen tar ny fart

Det finns många aspekter som behöver belysas, som natur- och djurhänsyn, miljöpåverkan, sysselsättning och produktion av energi.

Ansökan behöver med andra ord beredas ordentligt, innan det kan bli något politiskt beslut.

Därför begärde kommunen omgående förlängd svarstid till sista mars 2016. En begäran som nu är godkänd.

Länsstyrelsen ville nämligen från början att yttrandet ska vara deras Miljöprövningsdelegation tillhanda senast den 6 november i år.

Men eftersom kommunfullmäktige ska ta ställning till kommunens veto i frågan är det för kort om tid. Närmaste kommunfullmäktige är satt till den 23 november och sedan den 14 december. Och inget extrafullmäktige är inplanerat.

Med sitt veto kan kommunfullmäktige säga nej till planerna.

Läs mer: Bergvik skog får kritik för sin kungsörnsredovisning

Dessutom ska miljö- och byggnämnden lämna sitt remissyttrande i ärendet till länsstyrelsens Miljöprövningsdelegation.

– Den här frågan om kommunens veto måste upp till kommunfullmäktige. Vidare ska miljö- och bygg hinna lämna sitt sakutlåtande, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Till en början var Yoomi Renströms ambition att kunna ta ett beslut vid fullmäktige i december.

Men efter att Länsstyrelsen godkände kommunens begäran om förlängd svarstid kan nu kommunfullmäktige avvakta till den 7 mars 2016 innan det tar ställning.

Blir det en het diskussion om den planerade vindkraftparken på Alfta finnskog?

– Jag tror inte det blir någon lång debatt i kommunfullmäktige om det. Ställningstagandet blir nog mer en diskussion inom partierna, säger Yoomi Renström.

Socialdemokraterna har inte tagit ställning än, utan vill först ta del av de handlingar som Länsstyrelsen i Dalarna har skickat ut till de olika remissinstanserna.

Enligt Yoomi Renström behöver inte ett nej från kommunen vara dödsstöten för projektet. Det kan finnas andra starka intressen som motiverar ett ja från Miljöprövningsdelegationen som gör själva miljöprövningen och som har sista ordet.

Bergvik skog kommer inte själv att bygga vindkraftparken om det blir ett ja till planerna. Bergvik skog ser till att alla tillstånd är klara för det vindkraftbolag som sedan kan vara intresserat att fullfölja projektet.

Läs mer: Bergvik skog svarar på kritiken