Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att söka sommarjobb

Även om snön faller och sommaren känns avlägsen är det hög tid att börja tänka på sommarjobb.

Många arbetsgivare har redan börjat söka kandidater inför semestrarna och den som vill vara säker på att få en plats gör klokt i att vara tidigt ute.

– Vi märker det här mest i maj, då börjar många fundera. Men det är aldrig för tidigt att söka, säger Ulf Marcusson, arbetsförmedlare i Söderhamn.

En del företag kontaktar arbetsförmedlingen när de letar personal, men det vanligaste är att sökande kontaktar företagen direkt.

– Marknaden sköter sig själv lite grann. Det bästa är att ungdomarna åker ut och marknadsför sig själva. Kemin vid första ögonkastet kan vara avgörande, säger Ulf Marcusson.

På arbetsförmedlingen kan man få hjälp med att skriva cv och personligt brev. Och det är viktigt, även om man inte har så många jobberfarenheter, menar Ulf Marcusson.

– Man kanske har haft praktik eller gjort andra saker. Körkort är en viktig kompetens man inte får glömma. På många arbetsplatser vill man ha hantlangningsjobb där det ingår att köra bil och frakta grejer, säger han.

Sommarjobbet kan vara ett bra sätt att få in en fot hos en arbetsgivare. De flesta ungdomar får sina jobb via sina kontaktnät.

– Det är viktigt att man talar om i sitt egna nätverk att man är ute efter jobb. Alla har ett nätverk, man kan fråga mamma, pappa, morfar, mormor, grannar, praktikplatser, lärare, säger Ulf Marcusson.

Söderhamns kommun ordnar ett antal feriejobb för ungdomar upp till 18 år varje år. Dessutom söks ett par hundra sommarvikarier via Bemanningen till exempel personliga assistenter, personal till gruppboenden och hemtjänsten.

– Det är många i personalen som ska ersättas och vi har ett stort behov varje sommar. Även om man inte har utbildning är man välkommen att söka, man kan vara lämpad för jobbet ändå, säger verksamhetschef Yvonne Andersson.