Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att rösta fram hållbar energipolitik

Vid valen i år, EU-valet och det svenska riksdagsvalet, måste vi rösta fram en hållbar energipolitik. Man måste sikta på en avveckling av kärnkraften.

Alla politiker känner väl till kärnkraftens miljöförstöring – vid urangruvorna, vid framställningen av kärnbränsle, under transporterna och vid reaktorerna. En stor del av den miljöförstöringen sker i andra länder, och det minskar inte ansvaret hos dem som dikterar den svenska miljöpolitiken.

Alla inser väl också att kärnkraften även i Sverige medför olycksrisker. I juli 2006 inträffade ett missöde i Forsmarks reaktor 1, varvid en kortslutning i ett ställverk slog ut två generatorer. En tekniker lyckades starta generatorerna manuellt, och dessbättre kunde säkerhetsmarginalerna återställas till normal nivå. Men en riktigt allvarlig olycka hade kunnat inträffa.

De som skall styra Sverige de kommande fyra åren måste inse sitt ansvar och satsa på en framsynt energipolitik. Barsebäcksreaktorerna stängdes 1998 och 2005. Några kärnreaktorer borde stängas under mandatperioden 2014–2018. Satsa på förnyelsebara energikällor (utan olösta avfallsproblem). Satsa på energieffektivisering!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel