Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att rensa i eget bo

Inte en dag för tidigt. Snarare några år för sent.
Det kan man säga om förslaget, som gick att läsa i gårdagens LjP, att göra om den politiska organisationen och dra ner på kostnaderna för politikerna i Ljusdal. Att rensa i eget bo, helt enkelt.

Ljusdal har enorm politisk organisation. Kommunen lägger mest pengar per invånare i hela Gävleborg på politikerna.

Visst låter det bra att Socialdemokraterna lägger en motion om att minska den politiska organisationen i Ljusdals kommun. De kanske har kommit till insikt om att det är svårt att sitta i skyddat bo när alla andra verksamheter tvingas spara.

Lite märkligt är det dock när det var just Socialdemokraterna, och inte minst undertecknarna av motionen, som drev på för den största kostnadsökningen efter förra valet.

Kostnaderna ökade ju dramatiskt när olika politiker skulle kompenseras för förlorade uppdrag i samband med att socialdemokraterna och centerpartisterna gjorde upp om makten i Ljusdal.

Man kan säga att väljarna fick betala dyrt för valresultatet.

Inte minst de två kommunalråden har kostat mycket pengar under de snart fyra åren. Förslaget till en ny organisation har diskuterats länge och ska nu beredas, för att eventuellt kunna införas efter nästa val.

Här finns inga krav på snabba förslag på besparingar.

Det är märkligt att det är så lång beredning - faktiskt flera år – för att spara på politikerna medan det ska gå på några veckor att spara på skolan.

Enligt gårdagens tidning kommer det att finnas flera förslag. Vilka är ännu inte klart.

Bäst vore naturligtvis att ge alla verksamheter i kommunen som skolor och äldreomsorg förtroende att sköta sig själva – utan detaljstyrande politiker – och lägga ner nämnderna.

Överlåt resten till kommunstyrelsen, som då blir som en koncernledning.

Då skulle politikerna tvingas sluta detaljstyra verksamheterna och istället ägnar sig åt principer, uppföljning och resultat. Det som politiker ska göra.

Det skulle spara pengar, rejält med pengar, och göra politiken både mer effektiv och attraktiv.

Men frågan är också hur det är med viljan att förändra, på riktigt.

När Göteborgs universitet frågande frågade 10 000 politiker i början på året om de tyckte att antalet uppdrag i kommunerna skulle minska svarade bara 23 procent att de tyckte det var en bra idé.

Och bland Ljusdals tillfrågade politiker svarade (anonymt) 25 procent att det var en bra idé att minska antalet uppdrag medan hela 71 procent inte tyckte det.

Resterande hade ingen åsikt.

Men oavsett vilja måste kostnaderna för politikerna minska.

Och det illa kvickt. Det bästa vore att ge politikerna samma tidsram som de själva ger skolorna.

Det lär dock inte hända. Men ett beslut under hösten är det minsta man kan begära. För pengarna behövs, inte minst i skolan.