Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att hamstra snus – snart kan det vara slut

Riksdagen har klubbat igenom en ny tobakslag som inom några veckor träder i kraft och ställer nya krav på snusförpackningarna. I värsta fall kan det betyda att butikernas snushyllor ekar tomma från och med 20 maj. – För branschen i stort kommer det bli så att handeln antingen säljer det olagligen eller så finns det inte snus i butik, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match till aftonbladet.se.

Direktiven från Folkhälsomyndigheten har precis kommit, vilket innebär att snustillverkarna har ungefär tre veckor på sig att ändra förpackningarna.

– Det är väldigt saktfärdigt och oerhört mycket bristfällig information från både regeringen och Folkhälsomyndigheten. Man hade vetat att det skulle komma någon typ av ändring men inte hur den skulle se ut och därmed har vi inte fått möjlighet att anpassa oss, säger Patrik Strömer, generalsekreterare i Svenska snustillverkarföreningen, till TT.

– Det är ju omöjligt för en liten tillverkare att hinna med det här, säger Strömer och spår att vissa märken kan komma att fattas i butikerna.

– Det säljs ungefär fem miljoner dosor i veckan, så det här kan ju ta slut ganska snart.

Enligt Folkhälsomyndigheten beror den korta omställningsfasen på lagstiftningsprocessen.

– Ja, det är jättekort. Men vi har inte haft en tobakslag på plats förrän mitten av april och innan det har myndigheten inte bemyndigande att påverka processen. Vi har fått jobba i ett väldigt hektiskt tempo för att få det klart, säger Josefin Jonsson på Folkhälsomyndigheten till aftonbladet.se.

Den nya tobakslagen som klubbades igenom av riksdagen i början av april i år innebär en anpassning till EU:s direktiv för tobaksvaror. Efter en remissrunda presenterade Folkhälsomyndigheten i går, tisdag, vad som kommer att gälla: Snusförpackningarna måste ha varningstexter liknande de som finns på cigarettförpackningarna. Och man får inte skriva ut nikotinhalten på dosorna.

– Jag har aldrig varit med om andra fall där en näring tvingas till omställning på tre veckor. Som vi ser det blir det en omöjlighet att genomföra omställningen på fyra veckor när det gäller märkningen av förpackningar, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match till Aftonbladet .

Enligt Helena Paues, pressekreterare hos folkhälsominister Gabriel Wikström, har tobaksbranschen känt till de kommande kraven under en längre tid.

– Det här är ett EU-direktiv som förhandlades fram under 2013 och antogs våren 2014. Den nationella utredningen lämnade sitt förslag till genomförande i februari 2015, säger hon till aftonbladet.se.

I slutändan är det snusarna som riskerar att drabbas ifall tillverkarna inte hinner få ut lagliga förpackningar i tid. Patrik Hildingsson på Swedish Match har en lösning:

– Att börja hamstra sina favoritmärken så att man inte blir utan under en period, säger han till aftonbladet.se.

Tobaksdirektivet: ►EU-kommissionen lade fram sitt förslag till nytt tobaksdirektiv i december 2012. ►Medlemsstaterna enades om sin åsikt i juni 2013 och EU-parlamentet i oktober. ►Direktivet ska träda i kraft senast den 20 maj 2016. ►I direktivet fastslås bland annat att cigarettpaket ska ha 65-procentiga varningstexter och bilder, att mentolcigaretter förbjuds från 2020 och att export- och försäljningsförbud fortsatt ska råda för snus utanför Sverige. Smak och innehåll i snuset får dock Sverige fortsätta att bestämma över. ►I början av april klubbades lagen i riksdagen. Folkhälsomyndigheten, som har tillsynsansvar, redogjorde i tisdags för hur lagen ska tillämpas.